2019-11-26T10:01:39+01:00 26. новембра, 2019. 10:01 |

Мале радионице средњег века

Недељу за нама у Центру за културу Пожаревац обележила је „Мала школа средњег века“. Сјајно осмишљен едукативни програм без употребе рачунара и мобилних телефона намењен ученицима основних школа  започео је у понедељак када је Јелена Арсенијевић, сликар – препаратор упутила најмлађе у израду иницијала и објаснила зашто су у прошлости веома често украшавана слова. Сутрадан је приређена радионица калиграфије коју је водила Силвана Ручнов академски сликар–калиграф. Среда је био дан за иконопис када су малишани, од Јелене Марковић, историчара уметности и иконописца, између осталог, научили како се прави јајчана темпера, док је четвртак 21.  новембар био дан за израду накита и орнамената које су пожаревачки ученици правили уз помоћ историчара уметности Јулије Башић.

Последњег дана  „Мале школе  средњег века“ изучавли су се костими средњег века о којима је пригодно предавање одржала костимограф Тина Лепосавић, док је специјално за ову прилику уз помоћ Центра за културу Смедерево и Смедеревске тврђаве допремељена одећа која се носила у Србији током средњег века.

Петодневне радионице средњег века намењене пожаревачким ученицима  организовао је „Арт Дистрикст“ у сарадњи са Омладином „ЈАЗАС“-а, док су подршку пружили Центар за културу Пожаревац и Град Пожаревац.

В.Винкић