Улагање средстава у изградњу и развој инфраструктуре у већини општина Браничевског округа, обележило је годину која управо истиче, а по свему судећи то ће бити приоритет локалних власти и у 2019. години. У раговору за „Реч народа“ то нам је потврдио и предедник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

          -Инфраструктура је битан  предуслов за квалитетан живот и рад људи. Стога се у свакој средини, па и у нашој, највећа средства опредељују за инфраструктурне пројекте.  На првом месту то је путна инфраструктура. Ове године за те намене у општинском буџету планирано је 57.653.000 динара са пдв-ом. Део средстава обезбедили су грађани  Кобиља, Божевца и Смољинца који су на тај начин учествовали у асфалтирању улица у својим насељима. План је био да асфалтирамо улице у свих 19 насеља, али нам временске прилике то нису дозволиле, па се наставак радова предвиђа у 2019. Поред асфалта важно је и ширење водоводне мреже. Пре тога, међутим, морамо ставити у функцију постојеће бунари који годинама стоје неискоришћени, зарасли у коров. Један такав у Божевцу је сређен, прорадио је и допринеће ширењу мреже ка Кули.

              Радило се и на изградњи трафо станица, средства су инвестирана заједно са Електропривредом,  посебно  добра сарадња остварена је са представницима  ЕПС-а у Пожаревцу и у испостави у Малом Црнићу.

             Пољопривреда је основна делатност становника ове општине. Којим то мерама локална самоуправа помаже пољопривредницима?

            Од преузимања одговорности за вођење Општине увели смо низ новина у виду  подстицаја пољопривредника да се баве пољопривредом. Поменућу регрес за вештачко осемењавање крава, подстицаје за подизање пластеника, набавку расних оваца и коза, за увођење нових или обнављање постојећих производних и матичних засада, воћњака, хмеља и винове лозе, за набавку високо стеоних јуница из увоза. Финансирана је камата на краткорочне пољопривредне кредите, одобравана су средства у виду посебних подстицаја… Средства за те намене износила су 39.018.000 динара од чега су директна давања пољопривредним произвођачима 9.600.000  динара.

         Времена су таква да велики број грађана не може да живи без помоћи заједнице. Како на том плану функционише Центар за социјални рад у Малом Црнићу?        

         У циљу бољих резултата у области социјалних давања, уважавајући предлоге корисника и мишљење Центра за социјални рад, донели смо одлуку о проширеним социјалним правима. Установили смо и институцију пријема грађана код председника свакога дана и пракса је показала да ову могућност највише користи најугроженији део становништа.

          Проблем незапослености је свуда присутан, али су евидентни напори да се он решава  кроз развој мале привреде и довођење инвеститора.

         -За веома кратко време дошла су нам три инвеститора који су запослили један број радника разних профила. У току су преговори са још једним који има потребе за стотинак радника, преговори се воде у добром правцу, Општина треба да обезбеди инфраструктуру. Истовремено траже се и заинтересовани за упошљавање радника у пољопривреди као и у малој привреди.

           Како оцењујете рад  ЈКП „Чистоћа“?

          -Са веома малим бројем запослених, укупно 24 радника, успевају да благовремено и квалитетно решавају комуналне проблеме. Чињеница је, међутим, да се сусрећу са застарелом механизацијом. Ове године путем тендера набављено је 700 типских посуда за одношење смећа. Са модернизуацијом опремом наставићемо и у наредној години.

          Образовање је улагање у будућност.
          -За предшколско и основно образовање издвојили смо 70.123.000 динара што није мало обзиром на наш скроман буџет. Радило се на санацији школских кровова, подизању ограда око школских дворишта, на замени столарије, изради изолације и фасада, обнови и ширењу системе централног грејања. Много  је ове године урађено на побољшавању квалитета наставе и ту бих похвалио друштвено одговорна предузећа  и поједне директоре који су обезбедили донације.

           Брига о здрављу становништва је уствари брига о његовом опстанку.
           – Уз велико залагање руководства Општине и свих запослених у Дому здравља Мало Црниће, успевамо да примарну здравствену заштиту одржимо на нивоу 21. века. Сасвим солидан возни парк гарантује да ће до сваког нашег грађанина, здравствена помоћ стизати на време. Опремљеност медицинским апаратима је сасвим задовољавајућа захваљујући  Амбасади Јапана која је донирала опрему Дому. Наша општина је карактеристична по разуђености насеља по којима имамо здравствене амбуланте, а за њихов останак и одржавање очекујемо  помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима. Осећам потребу да изразим захвалност Граду Пожаревцу и њиховом Дому здравља на хитној медицинској служби.

           Мало Црниће има нешто што нема ни једна општина у Србији, а то је  ФЕДРАС.

           -Дугогодишње трајање ФЕДРАС-а довољно говори о важности ове манифестације. На далеко познат, овај фестивал је друго име за Општину Мало Црниће. Трудимо се да сваке године буде бољи и да новчана давања буду у границама пристојности. Задовољни смо квалитетом представа и бројем посетилаца и наш задатак је да ову манифестацију чувамо, развијамо и њоме се поносимо.
Када је реч о младима, уз њих поред образовања иду и спортске активности.
           -Мислим да се у спорт премало улагало, те из тог разлога у овој години, али и у годинама пред нама  морамо повећати давања за спорт и спортска такмичења. У малој општини као што је наша, спорт се углавном заснива на бављење фудбалом, али је у најави да новоосновани шах клуб буде потпомогнут  или финансиран из буџета општине. Поред новчаних давања за такмичења у фудбалу од ове године финансира се и опремање инфраструктуре на фудбалским теренима.
        На седници Скупштине општине усвојен је буџет за 2019. Који су му приоритети?

            – Приоритет над приоритетима је изналажење могућности за финансирање изградње вртића. У овој години издвојили смо парцелу, заједно са предшколском установом израдили пројекат, обезбедили грађевинску дозволу и сада трагамо за извором финансирања. Толико вредну инвестицију Општина не може реализовати сама, надамо се помоћи из Републике, каже на крају разговора председник Малиша Антонијевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content