На последњем скупштинском заседању локалног парламента у Малом Црнићу, којим је председавала Горанка Стевић, усвојен је други ребаланс буџета којим су укупни приходи и примања планирани у износу од 435.631.420 динара.

Промена у буџету од 4.238.580 динара настала је због пристизања новца из донација грађана за асфалтирање улица у насељима, средстава Министарства трговине, туризма и телекомуникација за пројекат „Стишко посело“ и Министарства привреде за пут Крављи До – Шљивовац. За увођење централног грејања у згради Библиотеке опредељено је 600.000 динара, а дотације Дому здравља за специјалисте износе 400.000 динара.

ОЧЕКУЈЕ СЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ВЕЋИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Одборници локалног парламента  усвојили су извештај о извршењу буџета Општине за првих 6 месеци текуће године. Председница Скупштине општине Горанка Стевић  истакла је да је извршење буџета за првих 6 месеци  мање од планираног и образложила због чега је то тако: – Реализација већих инвестиција кренула је након извештајног периода и ови расходи ће највећим делом бити обухваћени у наредном деветомесечном извештају. Од 10. септембра крећемо са асфалтирањем у свих 19 насеља. За те намене биће утрошена значајна средства у износу од око 51 милион динара. Такође, у току је набавка приплодних јуница тако да ће програм развоја пољопривреде бити реализован, рекла је Стевић и подсетила да је издвојен  новац за уређење споменика културе и спроведени  конкурси за невладине организације, спортска удружења и културно – уметничка друштва.

             ТРАНСПАРЕНТНО ТРОШЕЊЕ ЈАВНИХ СРЕДСТАВА

У наставку седнице усвојен је Акциони план за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину. Иначе, Општина Мало Црниће је једна од 44 локалне самоуправе које реализују овај програм који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу. Председник Општине Малиша Антонијевић, истакао је важност транспарентности када је реч о трошењу средстава пореских обвезника: – У наредном периоду очекује нас јавна дебата и прављење планова како и на који начин помоћи пољопривредну производњу. Наредне године планирамо да субвенцијама обухватимо  сва регистрована пољопривредна газдинства која се налазе у активном статусу и бићемо једна од ретких општина која ће покрити све гране пољопривредне производње. Учешће грађана у одлучивању и плановима за креирање буџета за 2019. годину нам је од изузетне важности, јер хоћемо да кроз дијалог и сарадњу донесемо најбоље одлуке, истакао је Антонијевић.

Када је о повећавању  текућих трансфера реч ОШ „Милисав Николић“ добила је 200.000 динара за трошкове осигурања, 50.000 динара додељено је ОШ „Моша Пијаде“ за исплату јубиларне награде и трошкове осигурања, док је 423.200 динара опредељено за уређење учионице у Основној школи у Смољинцу. За замену столарије на старом објекту школе у Малом Црнићу овим ребалансом издвојено је 525.000 динара, док накнада за одводњавање износи 11 милиона динара. За асфалтирање улице у Смољинцу  ребалансом се издваја 865.000 динара, 2 милиона динара за асфалтирање у кругу Млина и 1.250.000 за асфалтирање улице у Кули. За оштећене путеве током поплаве издваја се 700.000 динара, 2 милиона динара за уређење водотокова другог реда и  4 милиона динара за уређење гробља у насељима.

Д. Динић

Детаљније у новинама “Реч народа”.

Share.

Comments are closed.

Skip to content