2018-04-28T18:31:36+02:00 28. априла, 2018. 18:31 |

МАЛО ЦРНИЋЕ: Отворена читаоница „Осам нијанси плаве“

Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу прославила је ових дана 52. рођендан и 139 година од оснивања „Дружбене читаоница“ која се сматра њеном претечом. Од 1993. године Библиотека носи име омиљеног писца овог краја Србољуба Митића.Ове године проширен је простор установе за 80 квадратних метара и тако омогућено отварање нове Читаонице за децу и одрасле, која ће послужити и као сала за промоције и место за одржавање разноврсних програма и културних манифестација.

НЕМЕРЉИВА МОЋ КЊИГЕ

Читаоницу су симболичним пресецањем врпце свечано отворили председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић  и  директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић. Присуствовали су бројни гости, представници локалне самоуправе, Цркве, директори јавних предузећа иустанова, школа…

Обраћајући се присутнима председник Општине Малиша Антонијевић је рекао:

-Иако сеса архитектонског становишта налазимо у скромном здању, окружени смо једном другом величином која превазилази све ограде, границе и зидове, која је у читавом свету немерљива, а то је моћ књиге.

Књиге су моћне јер су у њима садржане све мудрости света, целокупна историја човечанства, свака фантазија, идеја, визија, маштарија, борба и невоља, али и љубав, срећа, недосањансан и украдени уздах. Књиге су ризнице знања, идеја и искуства.Препуне мудрости, научиће вас да сваки јунак има своје страхове, да су анти-хероји често најхрабрији, да се добре ствари догађају након тешких одлука, да су људски карактери попут лука и имају много слојева, од којих нису сви добри, али ни лоши. Књига даје могућност да свако донесе свој закључак о нечему, да свако доживи причу на свој начин и креира свој свет. Има пуно истине у старој египатској изреци да је књига вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу оног ко је чита, истакао је Антонијевић.

 

Најуспешнији на конкурсу „Див Стигу“  

Као и сваке и ово године поводом Дана Библиотеке расписан је ликовни и литерарни конкурс „Див Стигу“ за ученике од 5. до 8. разреда основних школа са територије Општине Мало Црниће. Најуспешнији у области књижевног стваралаштва-поезије су: Анђела Марковић,ученица 6. разреда ОШ „Дража Марковић Рођа“ из Смољинца, Софија Стојимировић,ученица. 5. разреда ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића, Александра Обрадовић, ученица 8. разреда ОШ „Ђура Јакшић“ из Топонице и Јована Тодоровић, ученица. 5. разреда ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће.

ЦЕНТАР ОКУПЉАЊА МЛАДИХ

Председник Општине осврнуо се и на значај књиге у садашње време „оптерећено“ високим технологијама, интернетом…

-Много смо се удаљили од прашњавих корица са тамо неких полица.Криза читања је веома присутна у савременом свету и прети да угрози темељне вредности савременог друштва. А нечитање је повратак у незнање, у мрак и неслободу.

Писана реч и поред свега проналази начине да опстане кроз електронске и аудио књиге.Руководство наше Општине поносно је на Библиотеку „Србољуб Митић“ коју води директорка Данијела Божичковић Радуловић као и на све запослене у њој који истрајавају са идејом књиге у модерној ери. Уз велику помоћ и подршку локалне самоуправе, библиотека шири своје капацитете, повећава број наслова, унапређује издавачку делатност. Не тако давно отворили смо кабинет за информатичко описмењавање, и овом приликом смо сведоци озбиљне намере локалне самоуправе да наша библиотека напредује и постане центар окупљања првенствено младих људи, али и припадника осталих генерација. Летњу позорницу, која је дуго година била попут рушевине, претворили смо у један леп, модеран амбијент у коме књиге и читање добијају једно ново значење… На овоме нећемо стати јер већ планирамо радове на санацији грејања…Надам се да ће овај нови простор угостити многе писце и песнике, али и оне који то тек намеравају постати или хрле да открију сваки нови наслов који стигне на ове полице.Традиција књиге је на овим просторима богата и поштована, али је треба чувати и надограђивати, како би је пренели на нове нараштаје, што ми управо и чинимо. Останимо верни нашим коренима. Читајмо! – поручио је у свом говору Антонијевић.

У наставку свечаности приказан је филм о активностима библиотеке у минулих годину дана и о изградњи читаонице.

СИМБОЛ БОЉИТКА И НАПРЕТКА

Нова Читаоница понела је назив „Осам нијанси плаве“ који је свом обраћању званицама на отварању образложила директорка Данијела Божичковић Радуловић:

„Ово је важан дан за све нас, добили смо простор какав ова Општина и мештани заслужују. Читаоницу смо назвали „Осам нијанси плаве“… Откуд осмица у називу? Отуд што је то симбол бесконачности, прогреса, бољитка и напретка… Одлучили смо се за плаве нијансе и њима обојили овај простор. Дајемо му живот и желимо да дуго траје, да надживи нас и остане веран идеји. Да у њему стасају надарени људи, они који ће да воде разговоре о мостовима, Дунаву, Млави и Дрини, да у сумраку анализирају темперамент Црњанског, да наизуст говоре Миљковићеве речи, да зору дочекују са Његошевим погледом и да се радују стазама којима је Ђура ишао, да воле Дучићеву и Шантићеву лирику и да са Миком Антићем цртају хороскоп у облацима, да изнад житних поља и сунцокрета у окружењуБајлонијевог млина пронађу ту сјајну, плаву звезду и окрену је себи, или да схвате да је она њима наклоњена. Зашто плава? Зато што се тако савршено уклопила. Боја планете. Боја неба. Боја мира, песника, нежности, поверења и слободе.  Плаво јебоја Србије, истакла је директорка.

Она је на крају свечаности уручила захвалнице представницима локалне самоуправе, директоркама матичних школа и Предшколске установе. Добитници захвалница су и ЈКП „Чистоћа“, Дом здравља у Малом Црнићу, Управни и Надзорни одбор Библиотеке,  РТВ „Бисер“ и ТВ „Браничево“.

З.С.