2019-12-03T10:01:27+01:00 30. новембра, 2019. 14:25 |

Малоцрнићки театар отпочео XII Смотру „Живка Матић“

Одавање дужне почасти уваженој позоришној, телевизијској, филмској и радио глумици Живки Матић од стране представника Центра за културу Пожареавац на Старом пожаревачком гробљу , била је својеврсна увертира почеку XII Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља која носи њено име.

 

 


Дејан Крстић

Централни догађај и чин свечаног отварања, по традицији уприличен је у вечерњим сатима у Великој сали пожаревачког храма културе са чије сцене је поштоваоце позоришног аматеризма, учеснике и госте Смотре и Града Пожаревца  поздравио Дејан Крстић, члан Градског већа чија су област невладине организације, култура и информисање.

– Четири драмска Фестивала који се током једне године одржавају у Пожаревцу су знајане манифестације које ми морамо да негујемо. На тај начин чувамо и сећање на наше велике уметнике потекле из Пожаревца чије име носе три позоришна догађаја захваљујучи којима никада не заборављамо њихова дела и све оно што су нам својим талентом оставили, истакао је између осталог Крстић отварајући Смотру.

Чланови Општинског фолклорног ансамбла Мало Црниће са глумцима Д.Божичковић и М.Митровићем

Симболично речено, завесу на овогодишњу Смотру „Живка Матић“ подигли су чланови чланови Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, Мало Црниће комадом „Сабирни центар“ у редитељској поставци Слободана Ћустића. Уиграна глумачка екипа малоцрнићких аматера, пренела је на себи својеврстан начин добро познати и један од култних текстова Душана Ковачевића, док је свако од глумаца уложио труд у креацију сопственог лика, трудећи се да обједињена целина не буде пука реплика до сада виђених позоришних и филмског извођења „Центра“. Целокупном утиску допринело је и учешће чланова Општинског фолклорног ансамбла који су у уводном  сегменту представе уверљиво представили дух менталитета мештана хомољско – стишког краја.

Д.Алексић, Ђ.Јосић, З.Живковић, М.Маринковић, М.Радовановић и С.Павловски на сцени

По одиграној представи, жири  дванаесте Смотре драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“ који ради у сатаву Горан Јовановић, филмски критичар, Душан Радовановић, члан Позоришта „Миливоје Живановић“ ЦЗК Пожаревац и   Тијана Дрндаревић, професор српског језика у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“ Пожаревац донео је одлуку да титулу Глумица вечери понесе Тамара Јовановић за креацију тетка Ангелине, док је Иван Драгојловић, заслужено, у своју аматерску каријеру унео признање Глумац вечери за улогу Петра. Самим тим, Јовановићева и Драгојловић први су кандидати за ласкаву тутулу најбоље глумице, односно, глумца овогодишње Смотре.

Одавање почасти великој Живки                                                                                                             Фото: Б.Николић

Вечерас ће се у оквиру дванаесте Смотре драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“ представити Аматерско позориште Културно уметничког друштва „Обилић“ у Крњеву које ће извести драмски текст Миладина Шеварлића „Змај од Србије“ редитеља Предрага Живановића. Почетак је у 20,00 часова а улазнице се могу купити на билетарници Центра за културу Пожаревац.

Влада Винкић