Део моштију Светог кнеза Лазара пренет је из манастира Раваница у суботу, 5. новембра у Горњак. Свете мошти је са благословом епископа пожаревачко – браничевског Игнатија донео игуман тумански, архимандрит Димитрије. Одатле су, уз пратњу и дочек сабраног свештенства и окупљених верника, унете у горњачку цркву Ваведења пресвете богородице где је служена литургија.

Игуман манастира Горњак, протосинђел Петар Богдановић који је са монасима и верницима дочекао светињу о овом догађају је рекао:

-Пренос моштију је значајан за нас који живимо у манастиру и за читав овај крај јер је култ кнеза Лазара сачуван до дана данашњег. Радујемо се да ће Свети кнез својим присуством да надахне и помогне братство манастира и да ће одавде благосиљати све поклонике, све вернике и да ће нам дати снаге да обнову коју смо започели наставимо.

Игуман Петар  

Одлуком епископа пожаревачко  браничевског Игнатија од 1. фебруара ове године дужност старешине манастира Горњак обавља протосинђел Петар Богдановић, сабрат манастира Тумана. Игуман Петар Богдановић је рођен у Мионици. Замонашен је у манастиру Четереже, 2011. године. Богословски факултет у Београду је завршио 2018. године.

Обновљену часну трпезу манастира освештаће на храмовну славу Ваведење његова Светост патријарх српски Порфирије у саслужењу са преосвећеним владиком пожаревачко браничевским Игнатијем.

Горњак је поред цркве Лазарице и манастира Раваница једна од задужбина Кнеза Лазара. Његове мошти се од 1989. године чувају у Раваници. Пре тога су преношене од приштинске цркве Светог Ваведења у Великој сеоби Срба до Сент Андреје, па у врдничку цркву Нову Раваницу. За време Другог светског рата донете су у Саборну цркву у Београду, одакле су поново враћене у манастир Раваницу.
Део светих моштију који је донет у манастир Горњак ће трајно остати у овој Лазаревој задужбини.

МАНАСТИР ГОРЊАК

Манастир Горњак припада браничевској епархији Српске православне цркве и непокретно је културно добро. Налази у долини реке Млаве на територији општине Жагубица. Грађен је у периоду од 1376. до 1380. године као задужбина кнеза Лазара. Кнез који је тада владао Браничевом је издао и оснивачку повељу. Од средњовековних грађевина сачуване су главна манастирска црква, посвећена Ваведењу Пресвете Богородице и капела у пећини, посвећена Светом Николи.

Архитектонски, горњачка црква припада моравској школи. Црква има тролисну основу са куполом.
Капела испосница Григорија Синајита је посвећена Светом Николи. Налази се у пећини у стрмој стени изнад самог манастира.

Манастир Горњак, иако је владарска задужбина, скромних је димензија. Многи од манастирских објеката нису сачувани у првобитном стању. Данас манастирски комплекс чине манастирска црква, капеле Григорија Синајита, Зимска капела и капела Светог Илије, стари и нови конак. Изван манастирског комплекса постоје два објекта зграда за духовника и госте и трпезарија за вернике који се овде окупљају о великим празницима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content