Део моштију Светог кнеза Лазара биће пренете из манастира Раваница у суботу, 5. новембра у Горњак. Дочек светиње је испред манастира у 8 часова ујутру. Одатле ће литија кренути у манастир где ће бити служена литургија. Игуман манастира Горњак, протосинђел Петар Богдановић позвао је вернике да дочекају мошти:

– Пренос моштију је значајан  за нас који живимо у манастиру и за читав овај крај јер је култ светог Лазара  сачуван до дана данашњег. Радујемо се да ће Свети кнез својим присуством да надахне и помогне братство манастира и да ће одавде благосиљати све поклонике, све вернике и да ће нам дати снаге да обнову  коју смо започели наставимо.

Обновљену часну трпезу манастира освештаће на храмовну славу Ваведење његова Светост патријарх српски Порфирије у сауслужењу са преосвећеним владиком пожаревачко браничевским Део светих моштију кнеза Лазара биће пренете у суботу, 5. новембра у манастир Игнатијем.

Горњак је поред цркве Лазарице и манастира Раваница једна од задужбина Кнеза Лазара. Његове мошти се од 1989. године чувају у Раваници. Пре тога су преношене од приштинске цркве Светог Ваведења у Великој сеоби Срба до Сент Андреје, па у врдничку цркву Нову Раваницу. За време Другог светског рата донете су у Саборну цркву у Београду, одакле су поново враћене у манастир Раваницу.

Део моштију који се доноси у манастир Горњак ће трајно остати у овој Лазаревој задужбини.

Share.

Comments are closed.

Skip to content