[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Захваљујући љубави према музици и ентузијазму Добрице Митића,  сада већ далеког 24. октобра 1980. године у Костолцу је основан Хор „Дунавска лира“. Један је од ретких аматерских састава који се може похвалити вишедеценијским радом до сада је имао преко 700 јавних наступа и освојио прегршт награда како у Србији тако и ван њених граница. Једна у низу обележила је завршетак музичке 2021. године када је Хору са костолачке обале Дунава на Другом међународном хорском онлајн фестивалу „Мелодианум“ одржаном у Кикинди припала бронзана медаља. Стицајем животних околности, Добрице Митића више нема, али је музичку традицију, опредељење за хорско стваралаштво, рад са музичким талентима, одабир репертоара и такмичарски дух наследила његова кћер Марија. Одано, квалитетно и успешно.

 Марија Митић

Марија Митић, је рођена у Пожаревцу, по професији је дипломирани музички педагог, живи и ради у Костолцу а љубав према музици прати је од раног детињства. У предшколском добу постаје члан Хора цркве Свети Никола у Петки  у коме је њен отац био уметнички руководилац.

– Мој тата Добрица, оснивач Градског хора „Дунавска лира“ и диригент „Рударског дувачког оркестра“, имао је позитиван утицај на музичке основе које сам градила од малих ногу. Као дете била сам верни пратилац свих догађања везаних за очеве музичке активности, пратила пробе, концерте, по некад из прикрајка дириговала, а већ са тринаест година постајем члан те музичке дружине. Као ученица другог разреда основне школе, паралелно уписујем Музичку школу „Стеван Мокрањац и заљубљујем се у Његово височанство Клавир.  То је био озбиљан корак у авантуру кроз свет музике који за мене и мој живот лагано прераста у нераскидиву везу са уметношћу, прича Марија, која након ниже уписује и завршава Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу која јој уз диплому доноси и ласкаву тутулу ђак генерације.

– У време тог дела школовања увелико се интересујем за вокално изражавање те паралелно завршавам и одсек соло певања. Након завршених студија на Факултету музичке уметности у Београду, враћам се у родни Костолац, где се кратко бавим педагошким радом у Техничкој школи „Никола Тесла“, објашњава Марија Митић која са поносом истиче да је део део талента наследила и од мајке Вере која је је такође била члан костолачког хора.

ХОР КАО ДУХОВНО НАСЛЕЂЕ

Озбиљан рад са Хором „Дунавска лира“ Марија прихвата 2010. године, након изненадне смрти њеног али и, речником жаргона, оцем Хора Добрицом. Тада уједно  преузима и диригентску палицу Рударског дувачког оркестра. Током рада под њеним руководством,  Хор је освојио прво место на Фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини 2021.године, друго и треће место на Фестивалу „Мелодианум“ (2020. и 2021.), у Кикинди док се од значајних наступа издвајају „Фестивалу хорова“ у новосадској синагоги и наступ на Фестивалу „Распевани џивџани“ на Коларцу који је оцењен веома позитивним критикама музичких стручњака.

– У основи Хор „Дунавска лира“ су одржали и дан данас одржавају позитивна енергија, дружење и непосредност, а није ретко да од чланова чујем како им је ова музичка институција друга породица и да се ту осећају као код своје куће, са поносом вели Марија која је уметнички руководилац Удружења „Музичко друштво“ у оквиру кога „Дунавска лира“ функционише.

         Хор “Дунавска лира” под управом Добрице Митића средином осамдесетих година

Након првог целовечерњег концерта одржаног 28.децембра 1981. у Забели, Хор „Дунавска лира“ био је Учесник редовних и хуманитарних концерата као и фестивала: „Фестивал омладинских хорова“ Нови Пазар, „Распевани џивџани“ београдски Коларац,  „Фестивал омладинских хорова“ Нови Сад, Фестивал“ Мелодианум“ Кикинда, „Мајске музичке свечаности“ Бијељина. Ту су и бројне локалне манифестације и значајне свечаности попут Вуковог сабора у Тршићу,  на Равној Гори, Београду, широм Србије и некадашње Југославије.  

ШИРОК РЕПЕРТОАРСКИ ДИЈАПАЗОН

Тренутни фокус музичког стваралаштва Марија Митић усмерава на Омладински хор „Дунавске лире“ кога чине основци и средњошколци, док се се по потреби активира рад да дечијим,  мешовитим хором старијих али и дувачким оркестром. На репертоару  је богат дијапазон композиција: од духовних и црквених, музике етно мотива нашег поднебља, преко мелодија страних и домаћих аутора, затим госпела (религиозна музика настала у црначким црквама) све до песама модерне поп и рок музике, што свакако задовољава укусе публике свих узраста.

– Рад са хором заснован је искључиво на љубави  према музици али и наслеђу дела мог оца који је оснивањем мешовитог хора оставио дубок траг у култури једног релативно малог рударског града. Није реткост да се многи након дугогодишње паузе враћају хору, позитивној енергији и месту где се гаји љубав према музици. Кроз мисли ми често пролази слоган: „Један човек – једна генијална идеја“ из разлог што „Дунавска лира“ није само хор већ ,,свето место” које је обележило најлепше доба живота највећег броја чланова, закључује Марија Митић.

Влада Винкић

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Share.

Comments are closed.

Skip to content