Марина Новаковић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревaчке гимназије. Карактеришу је одговорност, упорност и истрајност. Отвореност за сарадничке односе и тимски рад још више доприносе њеном богатству знања које свакодневно расте. Има широк опсег интересовања, а посебно за биологију, математику, рачунарство и информатику. Српски језик је добио изузетно место у њеној слагалици учења и постигнућа где посебно истиче граматику. Ужива у њима јер се ослањају на логичко размишљање и извођење закључака, и примењиви су у свакодневном животу.  

Највише воли да учи правећи мапе ума, асоцијације на појмове и чињенице које треба да запамти. Код учење јој је најбитније да направи реалан и добар план. Увек га прави и труди се да га се држи. Кроз цело своје школовање у гимназији радо помаже школским другарима око учења. У томе ужива  решавајући са њима разне недоумице.

Славица Јовановић, професорка српског језика и књижевности, рекла је о Марини: „Марина Новаковић на часовима српског језика седи у првој клупи и чита све лектире, пише све домаће задатке, ради граматику. Чини се да за њу нема задатка који не може да уради. Марина је особа на коју се у потпуности можете ослонити. Она ће разумети и позориште апсурда и књижевност авангарде са истом лакоћом са којом ће решавати синтаксичке проблеме или писати радове за Лингвистичку секцију. Она је поуздан и вишегодишњи такмичар из српског језика у Тршићу, али и из биологије, а њено опредељење ће, ипак, бити математика. Има таквих ђака као што је Марина, који у својој скромности сматратају да се рад и знање подразумевају. Ма чиме се у животу буде бавила, Марина ће бити један тихи резонер, интелектуалац коме ће литература и српски језик који помно проучава, помоћи да прихвате и реше загонетке будућности.“

Марина је са Лингвистичком секције школе два пута освајала прву награду,  а на такмичењу из језика и језичке културе два пута је учествовала на Републичком такмичењу. Такође, два пута је била прва на такмичењима из биологије на Окружном нивоу који су јој оба пута донели пласман и учешће на Републичком нивоу такмичења.

У слободно време Марина воли да излази, шета са друштвом, путује и усавршава и учи стране језике. Прати квизове и воли да посећује сајтове који популаришу науку и који садрже занимљиве чињенице из биологије, поготово о људском организму. Радо посећује сајт W3Schools, који садржи теорију и задатке о програмским језицима. Жеља јој је да се бави веб програмирањем и менаџментом.  Види себе као успешног студента који осим учења време и пажњу посвећује путовањима, обилажењу других држава и упознавању нових људи и различитих култура. 

Одељењски старешина и професор математике, Владан Гајић, рекао је за Марину: „Марина је тиха, скромна, на часу готово неприметна ученица, чији сам огроман потенцијал, интелект и темељност у раду уочио још у првом разреду. Одмах је било јасно да су јој математика и природне науке омиљене. Изузетно је одговорна, жељна нових знања, педантна и све своје обавезе испуњава у задатим роковима. Сигуран сам да ће јој амбициозност и жеља за напретком донети успех на будућим студијама и касније у животу. Било ми је велико задовољство сарађивати са Марином.“

Маринини родитељи, Бојана и Ненад, своју ћерку сматрају племенитом, емпатичном и увек спремну да помогне другима. Кажу да је све своје успехе Марина остварила сопственим трудом и залагањем, али да су јој најважнији подстицај била њихова љубав и подршка. Њихова ћерка је скромна, показује изузетну зрелост за своје године и свесна је изазова са којима се среће у школи и свакодневном животу. Ужива у дружењу, читању и такмичењима. У будућности је виде као успешног студента и пре свега срећну особу.

За Марину, Пожаревaчка гимназија је у потпуности испунила њена очекивања где је, захваљујући залагању професора, проширила постојећа и стекла нова знања. У гимназији је, каже, упознала много младих људи са којима дели и има иста интересовања.

Share.
Leave A Reply

Skip to content