У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у петак, 17. јуна, одржано је књижевно вече на коме је наш познати археолог и писац, Марко Алексић,  представио своју нову књигу „Српске земље пре Немањића: од 7. до 10. века“.

Модератори вечери биле су Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник и Невена Вуксановић, дипломирани библиотекар, које су са писцем водиле занимљив разговор о његовој новој књизи, о историјској грађи и истраживањима које је радио током писања књиге, о његовом раду на снимању серије „Српски јунаци средњег века“, о сарадњи са витешким удружењима у Србији, као и о плановима за наредну књигу. Књига “Српске земље пре Немањића – од 7. до 10. века” представља свеобухватну, научно утемељену синтезу о најзамагљенијим столећима српске историје каква је до сада недостајала у нашој средини. Ради се о раздобљу средњег века из кога је сачувано најмање писаних извора, али у коме су се одиграли неки од кључних догађаја у историји већине европских па и српског народа, као што је успостављање њихових првих политичких организација на Балкану, примање хришћанства или појава најраније словенске писмености.

Марко Алексић рођен је 1970. у Београду, где је дипломирао и магистрирао средњовековну археологију. У Народном музеју у Београду стекао је звање кустоса. Као члан екипе или вођа ископавања учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама. Објавио је бројне научне радове у земљи и иностранству о темама из средњовековне археологије и историје, као и стручну књигу Medieval Swords from Southeastern Europe (Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи) која је добила више позитивних приказа у водећим светским стручним часописима и цитирана неколико стотина пута. Одржао је предавања у институцијама културе широм Србије, на универзитетима, међународним научним скуповима и другим местима. Сарађивао је са дечјим културним центром у Београду, на РТС-у као стручни консултант и аутор прилога са темама из науке и културе, писао драмске текстове за програм Радио Београда, објављивао научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима.

Овим догађајем Библиотека се придружила манифестацији „Ноћ књиге“ која се у организацији Лагуне и књижара „Делфи“  у 33 града у Србији и региону.  Снимак вечери биће ускоро доступан на Јутјуб каналу и сајту Библиотеке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content