Трећи дан по Ђурђевдану црква у Близнаку у општини Жагубица слави Светог апостола и јеванђелисту Марка. Празник познат у народу као Марковдан је слава коју ова месна црква обележава још од изградње 1936. године.

Када се Марковдан овде празнује, онда се баш празнује. Осим што се поштују верски, много се полаже и на очување народних обичаја. Тако су се у Близнаку досетили да на дан славе и саборовања, организују манифестацију „Марковданске игре“.

Сеоске „Марковданске игре“ и ове године су имале низ занимљивих и живописних дисциплина ослоњених на традицију хомољског краја. Такмичења су одржана по категоријама, а можда најбучније навијаче је имало надметање водоноша. Победница и најспретнија у овој категорији је била Ружица Вујичић Аћимовић.

После игара на којима је требало показати спретност, снагу и домишљатост, наступали су фолклорни ансамбли и извођачи етно музике.

На Марковдан, своје умеће, маштовитост и труд, на штандовима у Близнаку показала су и удружења жена из овог краја. Било је свега, од старинских колача до живописних рукотворина.

  Организатори „Марковданских игара“ у Близнаку су били Туристичка организација Општине Жагубица и Месна заједница „Будућност“. Покровитељ и ове манифестације је била Општина Жагубица.

Share.
Leave A Reply

Skip to content