УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ПОЛАЗНИЦАМА ОБУКЕ ЗА ШИВЕЊЕ

Након обуке за шивење која је организована у оквиру пројекта „Подршка одрживом запошљавању Рома и Ромкиња на територији Града Пожаревца – инклузија до старта“, градоначелник Бане Спасовић и председник Скупштине Бојан Илић уручили су сертификате полазницама обуке. Од укупно 50, обуку је завршила 41 полазница.

            Пројекат „Подршка одрживом запошљавању Рома и Ромкиња“ Град Пожаревац реализује у сарадњи са Удружењем Рома Браничевског округа и немачком организацијом за међународну сарадњу „ГИЗ“. Укупна вредност пројекта је 206 хиљада евра. Честитајући полазницама на успешно завршеној обуци, Бане Спасовић је као главни циљ пројекта апострофирао стварање могућности за запошљавање Рома и Ромкиња, повратника по споразуму о реадмисији потенцијалних тражилаца азила у земљама Европске уније и додао:

            -Купљено је 20 машина за шивење и једна машина за израду логова. Те машине ће добити Удружење кројача и кројачица које се оснива у оквиру пројекта и очекујемо да запосли 15 особа које ће претходно да прођу адекватну обуку за рад у погону. Набављена је комплетна опрема и машине за процес производње и монтажни објекат за смештај линије. У току је додела субвенција локалним предузетницима за куповину опреме у вредности од 5 хиљада евра за унапређење пословања и повећање запослености циљне групе пројекта.

            Владимир Петровић, менаџер пројекта је оценио да је обука била комплексна и сложена и да је трајала 90 дана, а да су полазнице показале истрајност да би дошле до стручности и да на тај начин уносе позитивну промену у заједници јер добијају могућност да допринесу својим породицама. Најавио је пристизање нових шиваћих машина  у вредности од 20 хиљада евра током новембра као донацију „ГИЗ“-а за Удружење предузетница у оснивању.

                                                                                                             Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content