2020-10-17T11:43:51+02:00 4. октобра, 2020. 13:16 |

Маститис

Маститис је упала вимена, најчешће изазвана бактеријским узрочницима. Према виду промена које се огледају у млеку маститиси могу бити серозни, гнојни, хеморагични… Према томе да ли су јасно уочљиви делимо их на клиничке, видљиве и оне који су субклинички, односно нису јасно видљиви. 

-Клинички маститиси представљају велики проблем јер поред тога што доводе до неупотребљивости млека, доводе до промене општег стања животиња без обзира да ли се ради о кравама, овцама или козама. Оваква промена општег стања је последица бола у вимену и повишења телесне температуре, као и могуће последичне септикемије. Нису ретки случајеви да при озбиљним маститисима дође до трајног губитка лучења млека у тој четврти вимена, а код оваца чак и до таквих промена које доводе до  агресивних промена да је неопходно да се изврши ампутација целокупног вимена, каже Ненад Вујчић дипл. инж. сточарства из Пољопривредне саветодавне стручне службе Пожаревац и додаје да  овакав вид маститиса захтева од власника да што хитније позове ветеринара који ће одмах спровести неопходну терапију. Чак и поред благовремене реакције власника и стручне дијагнозе и терапије ординирајућег ветеринара двадесетак оваквих грла ће имати трајне последице у виду оштећења четврти вимена или трајног засушења оболеле четврти, а ако оболи више четврти статистички подаци говоре да је угинуће у висини од 5 до 10 процената оболелих грла.

Субклинички маститиси су они који су присутни, али нису јасно видљиви. За њихову дијагнозу потребно је да се одраде претраге, једна од њих је такозвана брза шталска метода.       Калифорија маститис тест (КМТ) која се изводи крајње једноставно, брзо и јефтино. Препорука је да сваки фармер сам уради једном недељно ову претрагу свих својих музних крава са маститис реагенсом који може купити у ветеринарској апотеци. Ова метода ће показати ако се појави субклинички маститис и то је време када ће власник одмах позвати ветеринара како би што пре започели терапију и како би избегли напред наведене проблеме за случај да пређе у озбиљан маститис или пак да на време почетим лечењем смањи број соматских целија у млеку. 

Субклинички мастити поред тога што повећавају број соматских ћелија у млеку па фармер добија пенале у исплати млека они смањују укупну количину млека за 10 до 20 процената. Лечење субклиничких мастита се увек мора спроводити уз стручни надзор ветеринара, а могуће га је урадити утрљавањем оштрих масти (попут камфора) и стављања ињектора са антибиотицима или оно што је новитет ињектора без антибиотика, па тиме и без каренце, али увек уз консултацију са ветеринаром. 

Према свему напред написаном јасно је да се мора много тога уложити у превенцију маститиса, као и у што раније откривање маститиса. 

Шта је оно шта сточар може да предузме како не би дошло до маститиса? 

-Хигијена штале мора да буде на високом нивоу

– Брижљива припрема крава за мужу коришћењем квалитетних препарата пре и после муже за прање вимена и заштиту после муже, 

-Редовна контрола исправности апарата за мужу од стране овлашћених сервисера, редовна замена сисних гума…

– Редовна превентивна контрола млека на појаву субклиничких мастита, сваком маститису се посветити са посебном пажњом,

-Никад самостално да не лечи маститис већ увек уз консултацију са ветеринаром са којим иначе сарађују.