Још једна генерација ученика Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу је испраћена из клупа чином доделе диплома. Свечаност је приређена у школи у петак, 18. јуна у присуству професора,  наставног особља и њихових родитеља. Неки од њих су у школу по диплому дошли из својих кућа, а неки из дома ученика на Тулби у коме су провели четири или три године колико им је настава трајала. У бучној сали за физичко васпитање, како и приличи догађају, поздравио их је директор школе Видоје Вукашиновић речима:

-Ово је свечани тренутак за свакога од нас и тренутак да се подсетимо дана када сте се уписали у школу пре четири, односно три године. Тада сте били  деца, а гледам вас сада, зрели сте људи спремни за живот. Желим да вас поздравим и да вам честитам завршетак школовања у своје име, у име ваших професора и свих радника школе.

У одељење пољопривредних техничара пре четири године уписано је 26, а 17 ученика  је на крају примило диплому. Ветеринарских техничара је на упису било 30, а завршило 28,  прехрамбених техничара 29, а завршио 21. На трећем степену занимање цвећар – вртлар се уписало 7, дипломирало 5, оператера у прехрамбеној индустрији уписало се 9, завршило 8, пекара је на почетку било 9, до дипломе је дошло 8, а од 9 уписаних месара у први разред, на крају школовања 7. Директор Вукашиновић сматра да је могло боље, поготову у одељењу пољопривредних техничара:

-Морамо се забринути шта је са пољопривредним техничарима и да порадимо да нам овај резултат буде бољи, да сви који упишу школу заврше, то нам је циљ. Треба нам помоћ ваших младих колега који се уписују, а професори и сви остали из школе ће се сигурно трудити, као и до сада, да се одавде понесе знање. Ви сте генерација која је прошла време короне и свега шта се дешавало последње две године. После свега у бољој ситуацији славићете и матурско вече . Наша школа традиционално организује и плаћа за своје ученике матурско вече. Ви сте то зарадили, то није поклон већ нешто што сте заслужили својим радом и учењем и односом према школи. На тај начин школа се одужује својим матурантима више од 20 година.

Дуално образовање у сарадњи са „Бамбијем“

Пољопривредна школа у наредну школску годину уписује три одељења четвртог степена, пољопривредне, ветеринарске и прехрамбене техничаре. На трећем степену уписују се занимања оператер у прехрамбеној индустрији, цвећар – вртлар, пекар и месар. Новина је што ће оператери у прехрамбеној индустрији наставу похађати по дуалном моделу образовања у сарадњи са компанијом „Бамби“. Сви ученици који се са стране упишу у први разред имаће бесплатан смештај у дому ученика.

Поред честитки, Видоје Вукашиновић, директор школе је, сада већ својим бившим ученицима, поручио:

-Вашој као и свим претходним генерацијама саветујем да су најважнији поштење и рад и све ће вам се исплатити. За рад сте у овој школи васпитани и чека вас добра будућност, верујте у себе и своје знање. Ако желите да наставите школовање, будите упорни, ако желите да радите, будите вредни и поштени и све ће да вам се врати.

НАЈБОЉИ У ГЕНЕРАЦИЈИ

За најбољег ученика генерације проглашен је Давид Милошевић, ветеринарски техничар. Диплому и златник са грбом школе уручио му је директор Видоје Вукашиновић.

 

Спортиста генерације је Александар Станковић, млади репрезентативац Србије. Уз диплому, од школе је добио и пар патика да настави вредно да тренира.

На трогодишњем школовању најбољи ученик са образовног профила месар  је  Милан Станојевић. Њему је награду, лаптоп, уручио власник компаније „Унион МЗ“ из Пожаревца Звонко Миленковић. Уз лаптоп, Милана очекује и посао у овој компанији у којој је током школовања стицао практична знања. Уручујући поклон, Звонко Миленковић је рекао:

-Милан треба да буде захвалан родитељима, професорима и својим менторима и да буде бољи од њих. Зато му „Унион МЗ“ нуди посао. То је пожаревачка породична фирма коју у пословању није угрозио нико ко је дошао са стране. „Унион МЗ“  поштује потрошаче и нуди им добар квалитет и услугу. Осим за Милана, има места за још месара, али и за друге профиле, пре свега ветеринарске техничаре.

Звонко Миленковић,Милан Станојевић и Видоје Вукашиновић

Фирма „Унион МЗ“ је према речима власника, спремна да ученике који настављају школовање на пољопривредним факултетима, одсеку прехрамбене технологије, стипендира јер „завршетком погона МИП требаће доста радника, а компанија о томе води унапред рачуна“. 

 

Растанак после 40 година рада

Опраштајући се од ове генерације матураната, директор Пољопривредне школе Видоје Вукашиновић им је рекао:

-Ви сте овде провели 3 или 4, а ја 40  година. Сада одлазимо, ви на радне задатке или факултете, а ја у пензију. Ова година је значајна за мене и опраштам се као директор од своје последње, 28. генерације. У овој школи сам стекао 40 година радног стажа

Д. Деурић

Фото: В. Милић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content