2017-06-14T09:13:44+02:00 14. јуна, 2017. 09:12 |

Медицинска школа Пожаревац уочи уписа

P6123076У мају ове године обележили су јубилеј – 70 година постојања и рада. Сада се припремају за пријем 71. генерације ученика који ће посао по завршетку школовања тражити у здравству. Медицинска школа у Пожаревцу је једина на овом региону која образује здравствени профил радника кроз четворогодишње школовање које, поред општег образовања, укључује и стручну и практичну наставу.

            Ове године, почетком јула након полагања мале матуре и сумирања резултата, Медицинска школа ће уписати 120 нових ученика на четири образовна профила. Према плану уписа  и конкурсу које је објавило Министарство просвете Републике Србије то су лабораторијски техничари, медицинске сестре – техничари, медицинске сестре – васпитачи и зубни техничари, по 30 у сваком одељењу. Новина је да се ове школске године уписује занимање лаборант. Лабораторијски техничар има велику проходност на бројне високошколске установе – медицински, фармацеутски, стоматолошки, хемијски, природно-математички факултет и високе школе. Исту проходност за наставак школовања има и занимање зубни техничар као и медицинска сестра – техничар и медицинска сестра – васпитач.

                                                                                                                                                           ДИПЛОМА ПРИЗНАТА У ИНОСТРАНСТВУ

46            Последњих година је нарочито велика заинтересованост за образовни профил медицинска сестра – техничар, јер свршени ученици, не само да се запошљавају у нашој земљи, већ могу наћи посао и на западу. Велики број ученика који су завршили школовање траже од школе потврде, како би нострификовали дипломе за рад у иностранству. Прошле године издато је таквих потврда на захтев 66 ученика, а ове још тридесетак захтева, што значи да бивши ученици хоће и имају могућност да напусте земљу и раде у иностранству.

            -Ове године се не уписују фармацеутски техничари, иако је ово занимање веома тражено. За њим има потребе на тржишту рада, али је приоритет добио профил лабораторијски техничар. Организација наставе не би могла да се изведе са ова два профила истовремено у школи, објашњава директор Медицинске школе у Пожаревцу Драган Новичић.

УСПЕШНИ И СВЕСТРАНИ

 

             У текућој, 2016 / 2017. години на републичким такмичењима са једним од прва три места вратила су се три ученика.

Душан Марјановић из 2/1 освојио је друго место на републичком такмичењу из географије. Ментор му је била професорка географије Калина Петровић.

            Јелена Миленковић, ученица 4/2 разреда освојила је такође друго место на републичком такмичењу у Тршићу из српског језика и језичке културе. Њен ментор је била професорка српског језика Тина Капларевић.

            Ученици ове школе показују запажене резултате и на такмичењима која подразумевају стручно знање и вештину. Тако је Милена Стојковић из 4/4 ове године освојила треће место на републичком такмичењу зуботехничара. Ментор јој је био Драшко Миленковић, професор парцијалне протезе. Ово иначе, није прво признање које су ученици зуботехничке струке постигли на републичким такмичењима.