2020-02-15T09:40:33+01:00 15. фебруара, 2020. 09:40 |

Медицинска школа Пожаревац

Сталним усавршавањем до савременије наставе   

Постало је правило да се на крају сваке школске године, Медицинска школа у Пожаревцу нађе на листи најпожељнијих када је у питању упис свршених основаца у средње школе. Разлози су бројни, а најважнији је углед који је школа стекла током вишедеценијског постојања, стално осавремењавање наставе и подизање наставног процеса на  виши и квалитетнији ниво.

Према речима директорке Тине Капларевић, која се на челу ове образовне установе налази однедавно, од августа прошле године, школа ће кроз реализацију различитих активности, наставити сарадњу са основним и средњим школама, локалном самоуправом, медијима, социјалним партнерима, невладиним и организацијама државног и приватног сектора.

-Наше најважније активности су осмишљавање и реализација пројектне наставе и школских пројеката. Већ смо започели реализацију школског пројекта „Упознај ме – буди ђак Медицинске школе на један дан“, почевши од најмлађих. Кренули смо са часом хемије, коме су присуствовали ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“, а чим почне школска година очекујемо и малишане из ПУ „Љубица Вребалов“, из Вртића „Лептирић“. Имаћемо и бројне активности у оквиру новоформиране Ученичке задруге „Медицинари“, истиче директорка и додаје да је решавање вишедеценијског проблема који се огледа у непостојању фискултурне сале, приоритет ове школе. Она је најавила да ће израда идејног пројекта за ову инвестицију уследити одмах по решавању имовинско – правних односа.

Капларевић је такође нагласила да је актуелна израда идејног пројекта адаптације таванског простора у новом делу зграде, уз финансијску помоћ Града Пожаревца.

МЕЂУНАРОДНИ УСПЕСИ УЧЕНИКА

Ученици пожаревачке Медицинске школе бележе успехе на свим нивоима такмичења. Пуне су витрине медаља и пехара са градских и међуокружних такмичења, како у наставним, тако и ваннаставним активностима.

Међу наградама све више је и оних са разних републичких и међународних олимпијада. Споменућемо освојено пето место на Републичком такмичењу из здравствене неге у појединачном пласману, ученице Катарине Оташевић и треће место на Националној географској олимпијади ученика Душана Марјановића. Изузетан је и успех ученица Милице Петровић и Ање Марковић, које су освојиле  прво место у првом кругу 6. Међународног такмичења из енглеској језика – HIPPO Olympiad Competition.

      Тина Капларевић

Решењем министра просвете Младена Шарчевића, 16. августа прошле године, Тина (Поштић) Капларевић именована је за в.д. директорку школе, а 17. фебруара  преузеће дужност директорке. Основну школу завршила је у Костолцу, а Гимназију у Пожаревцу. На Филолошком факултету у Београду завршила је прву групу на катедри за Српски језик са јужнословенским језицима, а потом и мастер студије на Факултету организационих наука у Београду, смер менаџмент – односи с јавношћу. Тренутно је докторанд на Филолошком факултету у Београду на студијама језика, књижевности и културе.

Рад у просвети започела je 2009. као наставник у Пожаревачкој гимназији, а 2010.  прелази у Медицинску школу где ради као наставник српског језика и књижевности и књижевности за децу.

Професионалне компетенције континуирано стиче путем стручног усавршавања из више области: језика, књижевности, педагошко-психолошке, дидактичко-методичке области. Поред тога што поседује око 300 сати учешћа на стручним скуповима, коаутор је више радионица одржаних на републичким зимским семинарима на Филолошком факултету у Београду. Као излагач учествовала је на 4. Научном скупу младих филолога Србије и на 3. Међународном научном скупу „Српски као страни језик у теорији и пракси“.

Континуирано се бави унапређивањем свих облика образовно-васпитног рада на нивоу стручног већа, школе и града. На основу постигнућа и стечених компетенција, добитник је награде Града Пожаревца поводом Дана просветних радника.

ИНОВАЦИЈЕ  НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА

Стручно усавршавање наставника, стручних сарадника и директора школе је императив актуелне реформе школства.

Наставницима су знања и вештине стечене на семинарима од велике помоћи. На тај начин остварује се визија модерне школе која се заснива на коришћењу савремене наставне технологије, као и на увођењу многих  иновација у наставни процес.

-Стручно усавршавање наставника Медицинске школе у овој школској години, отпочело је семинаром под називом „Одељењски старешина – носилац остваривања васпитне улоге у савременој школи“. У току су зимски семинари које углавном посећују наставници српског језика и математике, а водећи подједнако рачуна о усавршавању наставника општих, али и уско стручних предмета, до краја школске године имаћемо још један семинар, као и реализацију огледних часова, најавила је Тина Капларевић.

                                                                                                                                                  М. П.