2021-05-04T11:18:51+02:00 4. маја, 2021. 11:18 |

Медицинска школа: Профил Лабораторијски техничари

Лабораторијски техничар је још један профил Медицинске школе  за који влада велико интересовање.   

У наредној школској години Медицинска школа уписује 30 ученика на овај профил.

Иако је лабораторијски техничар први пут уведен у Школу 1. септембра 1961. године, након подуже паузе поново је уведен 2017/ 2018. године. Тада је Школа, захваљујући подршци локалне самоуправе, добила и нов кабинет у ком се реализују вежбе и настава у блоку за овај профил.Циљ стручног образовања за квалификацију лабораторијски техничар је оспособљавање лица за извођење лабораторијских анализа.

За овај смер је потребно да у основној школи заволите хемију. Ако будете заволели хемију слободно упишите овај смер. Он ће бити прави избор за вас, јер ћете на овом смеру овладати свим врстама хемије, поготово биохемијом, која ће вам у овом позиву бити од великог значаја. Веома је битно да добро овладате самом лабораторијском праксом, на коју ћете у нашој школи бити упућене у великој мери и , надам се,  у још већој, јер нама је корона много тога одузела. Учићете од врхунских стручњака. 

                                                                                                          Јанко Анђелковић 4/1

Лабораторијски техничари спроводе разне анализе: крви, мокраће и другог биолошког материјала и тако помажу лекарима у откривању и лечењу болести. На пример у хематолошким лабораторијима техничари одређују врсту и број крвних ћелија, те посматрају њихов облик, боју, величину и унутрашњост. Раде и различите тестове згрушавања крви. Одређују крвне групе и Рх-фактор и испитују подударност крви давалаца и прималаца, док у биохемијским лабораторијима одређују ензиме, беланчевине, глукозу, метале, масноће, алкохол, киселост и друга хемијска обележја крви, мокраће и осталих узорака биолошког материјала.

Током школовања вежбе су забавне и динамичне. Од вежби из аналитичке хемије па све до вежби из самих стручних предмета, као што су хематологија, микробиологија и биохемија, добијамо сигурност у себе и ширимо спектар знања. Најзанимљивије вежбе су у здравственим установама, где имамо прилику да видимо како би наш посао изгледао стварно након завршетка образовања. Вежбе имамо и у школи у нашем кабинету, специјално опремљен за наш смер. Ту проводимо доста времена и радимо вежбе са здравственим радницима који су увек ту да нас посаветују и помогну нам уколико имамо неке недоумице.                                                      

                                                                                                       Катарина Аранђеловић 4/1

Тина Капларевић

У оквиру теоријске наставе, вежби и наставе у блоку, које реализује тим стручних и компетентних наставника Школе и наставника сарадника из Дома здравља, Завода за јавно здравље и Опште болнице Пожаревац, сваки ученик се обучава да узима, обележава, чува и транспортује материјала биолошког и небиолошког порекла, контролише исправност прибора и апарата у лабораторији, врши паразитолошке, бактериолошке, вирусолошке, серолошке и миколошке анализе, квалитативне и квантитативне анализе у биохемијској и хематолошкој лабораторији, хисто-патолошке технике,  управља медицинским отпадом, води дневни и месечни извештај, протокол и издаје резултате лабораторијских анализа.

-После завршене средње школе лабораторијски техничари могу да раде у свим здравственим лабораторијама и у лабораторијама које испитују исправност животних намирница. Могу и наставити школовање, уписати спејализацију на нивоу 5 или први степен високог образовања на академским или струковним студијама односно интегрисаним академским мастер студијама другог степена, према условима прописаним општим актом самосталне високошколске установе, каже директорка Медицинске школе у Пожаревцу Тина Капларевић.