Председник Општине Велико Градиште Драган Милић протеклог уторка свечано је отворио 3. Међународну ликовну колонију „Артефакт“, која је кроз два сегмента, од 11. до 17. септембра, одржана у самом граду и на Сребрном језеру, у организацији Народног музеја Велико Градиште и Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.

Том приликом председник Општине је изразио очекивање да ће уметници током свог боравка у Великом Градишту створити и оставити граду бројне ликовне радове, који ће красити зидове јавних установа. Он је представио Општину као малу средину у којој је привилегија живети због њене прелепе околине, нарочито Сребрног језера које постаје све значајнија туристичка дестинација у земљи и окружењу.

-Следећи простор који желимо да улепшамо сликама и другим уметничким делима чији сте ви аутори је наша Средња школа. Захваљујем вам се на томе што вашим радом и делима доприносите да постанемо једна препознатљива културна средина у Србији. Поред тога што смо град туризма и спорта, у задњих неколико година преферирамо да будемо препознатљиви и на културној мапи Србије, па и шире. За то су најзаслужнији директор Народног музеја Драган Богичић и Снежана Милошевић. Поред Музеја, Галерије, имамо 13 сликара у самом Великом Градишту, који својим изложбама доприносе развоју културе на овим просторима, рекао је Милић.

Међу бројним ствараоцима на колонији, четири су сликара из Египта и тим поводом отварању је присуствовала и Иман Гатвари, шеф Одељења за културне и конзуларне послове Амбасаде Египта. Она се захвалила организаторима на позиву и прилици да присуствује оваквом важном догађају.

-Мислим да је уметност језик који сви препознају и који спаја људе, а лепа порука ове колоније – мир и љубав, је нешто што нам је сада потребно и зато вам желим пуно успеха, казала је Иман Гатвари.

Директор Народног музеја Велико Градиште Драган Богичић подсетио је да је колонија ове године подељена у два сегмента као један мали експеримент. Он је учеснике позвао да обиђу Музеј, изразивши наду да ће радови које оставе Великом Градишту једнога дана постати део сталне интернационалне поставке.

Поред бројних домаћих, на овогодишњој колонији ствараће и страни уметници који долазе из Египта, Туниса, Украјине, Македоније, Бугарске, Швајцарске…

Share.

Comments are closed.

Skip to content