2018-06-20T09:25:07+02:00 20. јуна, 2018. 09:23 |

МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА ПОЖАРЕВАЦ: Проходност ка Европи

У организацији Историјског архива Пожаревац, а под покровитељством Града, 13. и 14. јуна, у Пожаревцу је одржана Међународна научна конференција „Архиви у трећем миленијуму – вечна исходишта историје“, која је окупила велики број стручњака, представника архива из Србије и иностранства. Осим размене искустава међу стручњацима, била је ово уједно и прилика да се учесници конференције упознају са одређеним технолошким новинама у архивистици. Учешће је узело 35 стручњака из Србије, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Русије и Црне Горе.
Иначе, Међународна научна конференција једна је у низу пратећих манифестација у оквиру прославе седамдесетогодишњице Историјског архива Пожаревац и седам година националног научног часописа „Записи – Годишњак Историјског архива Пожаревац“.

Директорка др Јасмина Николић истиче да на том и таквом путу мисије, потписани протоколи о међународној сарадњи имају и имаће за циљ спровођење заједничких тежњи на унапређењу сарадње на пољу архивске науке и струке, научно – истраживачки рад и сарадњу између институција – потписница протокола и самих архивиста.

Излажење часописа „Записи“,  са друге стране, део је ширег процеса отварања домаће науке и успостављања квалитетније комуникације и размене вредности и резултата стручног и научног рада. Часопис служи као дијалог са прошлошћу, али и са временом које долази. Знање о прошлости увек обогаћује наше колективно и персонално искуство, дешавања у садашњости чини разумљивим, одређујући понашања у будућности, а у њиховој основи увек су историјски извори, чувани у установама као што су архиви.

-Архиви морају да се позиционирају на место важног и незаобилазног фактора у свакој држави, у актуелним процесима трансформације друштва у друштво засновано на знању, са основним циљем да померају друштво ка бољој будућности подстичући развој. Своје место у данашњем времену, пожаревачки Архив проналази у идеји отворености. Она је окренута не само ка међународној сарадњи, институцијама из света науке, културе, медијима…, већ и ка објављивању архивског богатства и њиховом пласману у туристичке и културне програме града и региона… Пожаревачки Историјски архив у свом трајању и успешном раду, спајајући три века кроз архивску грађу коју чува и презентује, остварио је своју визију, обезбедивши платформу за активно учешће на пољу културе и науке на међународној сцени, а што је сјајна прилика да се у Европској унији бране боје, научни и стручни интегритет града и државе, као и могућност унапређења стручне сарадње са установама у другим градовима и државама у различитим доменима. Српски је бренд светске архивистике, због чега смо поносни, истакла је др Јасмина Николић.

Председник Скупштине Града Бојан Илић, пожелевши успешан рад учесницима конференције, а честитајући јубилеј пожаревачком Архиву, нагласио је да је Град поносан на резултате које је остварила ова установа.

-Сваки град има свог амбасадора, а један од најбољих које поседује Град Пожаревац јесте Историјски архив. Доказ за то свакако је и данашње присуство великог броја гостију, стручњака како из Србије, тако и из иностранства, поручио је Илић.

У формирању међународног стручног Часописа „Записи“, велику улогу имају и инострани чланови редакције. Њихово активно учешће у реализацији, директно утиче и на квалитет објављених радова.

Саша Клепић, директор Државног архива Босне и Херцеговине, сматра да су стручњаци са Међународне конференције послали јаке поруке, да су донети прави и оствариви закључци. Он се, такође, осврнуо и на значај међународне сарадње архива, коју је неопходно наставити у циљу постизања бројних заједничких циљева.

Поздравне речи упутили су и директор Државног архива Републике Македоније Кирил Петров и директорка Државног архива Загреб др Живана Хеђбели која је напоменула да је у припреми седми број часописа „Записи“, као и да су реферати пожаревачких архивиста присутни како у Србији, тако и изван њених граница.