Међународни дан Дунава, 29. јун, обележен је у Костолцу традиционалним окупљањем на плажи „Топољар“ и дивљењем овој светској реци, уз пуштање бродића да њом плове проносећи поруку о значају заштите и очувања Дунава од нас самих зарад добробити будућих генерација.

Малишани костолачког вртића „Мајски цвет“, Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Пожаревац, у пратњи васпитачица, том су приликом поручили:

– Не прљајмо Дунав због животињског света који у њему живи и нас који волимо реке.

Иначе, Дунав је друга река по дужини у Европи, након Волге. Настаје на планини Шварцвалд у Немачкој, од изворишних кракова Брег и Бригах. Дугачак је 2.850 километара и протиче или чини границу десет држава, све до уливања у Црно море, кроз делту у Румунији и Украјини.

Међународни дан Дунава обележава се у четрнаест европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу река. Kонвенција је основ за сарадњу држава ради заштите велике европске реке на чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Сваке године број партнера, градова и грађана који су укључени у кампању је све већи и на тај начин порука о важности очувања и заштите река и рационалној употреби водених ресурса стиже до све већег броја људи.

Share.

Comments are closed.

Skip to content