2018-05-13T12:57:02+02:00 13. маја, 2018. 12:56 |

МЕЂУОКРУЖНА СМОТРА ФОЛКЛОРНИХ АНСАМБАЛА СЕЛА У СИМИЋЕВУ: Најуспешнији Батушани

Сваког маја, већ 19 година уназад у Симићеву,  посетиоци Међуокружне смотра фолклорних ансамбала села Србије имају прилику да уживају у најлепшим кореографијама и песмама, којима се представљају културно – уметничка друштва Браничевског и Подунавског округа. Ова манифестација која негује традицију српског народа одржава се у организацији и под покровитељством Савеза аматера Србије, Општине Жабари, Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари и Месне заједнице Симићево.

 


           Пред препуним гледалиштем у великој сали Дома културе у Симићеву, овогодишњу Међуокружну смотру фолклорних ансамбала села Србије  отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић, који је истакао да је веома поносан што се захваљујући квалитетном програму и одличној организацији 19. пут за редом СФАС одржава у Симићеву.

                             ПРАЗНИК ТРАДИЦИЈЕ И ФОЛКЛОРА

           Ревијални део програма био је резервисан за најмлађе чланове КУД-а „Дукат“ из Симићева и Интернационални фолклорни ансамбл „Перла“ из Београда. Част да први наступе на такмичењу припао је КУД – у „Властимир Живковић“ из Батуше (Општина Мало Црниће) који су се представили „Играма из Пчиње“, док је Игор Стевић отпевао песму „Саздаде се црни облак“. Потом су наступли чланови КУД-а „Орешковица“ из Орешковице (Општина Петровац) који су извели „Игре из околине Лесковца“, Ана Кузмановић је отпевала песму „Ситан камен до камена“, док је Саша Грујић на хармоници извео потпури народних мелодија. Програм КУД-а „Липе“ из Липа (Град Смедерево) чинили су мелодија „Сврљишки тројанац“ – трогласне сврљишке гајде и кореографија „Пој славују гору ми распојуј“ у оквиру које је Сандра Стојићевић отпевала песму „Здравче венче беру ли те моме“. Из Општине Смедеревска Паланка представило се КУД „Селевац“ из Селевца, обичајном кореографијом „Бегенисање у Јасеници на Ђурђевдан“. Наставак програма био је резервисан за КУД „Штуле“ из Волује (Општина Кучево) чији је ансамбл извео изворна кола из околине Волује, док је Огњен Јањић на виолини одсвирао „Влашки сплет“. Општину Жабари на овом такмичењу презентовало је КУД „Дукат“ из Симићева, које је извело кореографију „Митку ноге заболеше“, оркестарске  нумере „Коло Моравац“ и „Стара Влајна“ и Миљана Пејдо је отпевала песму „Запевала сојка птица“. Као седми такмичарски ансамбл представило се КУД „Црквина“ из Ракинца (Општина Велика Плана) „Играма из Босилеградског крајишта“.

           О регуларности самог такмичења бринула је оцењивачка комисија у саставу: етнолог и кореограф из Београда др Драгослав Џаџевић, етномузиколог из Београда Душан Шуклетовић и председник Удружења кореографа Србије Војин Јовановић. Од три ансамбла са најуспешније изведеним програмом, два првопласирана стекла су право  учешћа на Републичкој смотри фолклорних ансамбала у Кличевцу.

           Захвалнице за учешће на смотри уручене су свим учесницима манифестације. Титула најбољег фолклорног ансамбла припала је КУД – у „Властимир Живковић“ из Батуше, друго место освојило је КУД „Дукат“ из Симићева, а треће КУД „Орешковица“ из Орешковице. За најаутентичнију ношњу признање је припало КУД – у „Селевац“, за најбољи народни оркестар КУД – у „Липе“, за најуспешнијег инструменталисту Огњену Јањићу из Волује, за најбољег играча на смотри Милени Миладиновић из Батуше, за најуспешнијег вокалног солисту Миљани Пејдо из Симићева. Награда је уручена и стручном руководиоцу најуспешнијег ансамбла Николи Томићу.