Под покровитељством Министарства за бригу о селу и Града Пожаревца,  у селу Живица, надомак Пожаревца, организована је манифестација „Михољски сусрети села“.

 -Период у коме живимо симболизује вапај људи који су настањени у градској вреви да се врате природи и огњишту, барем на један викенд, а све је више оних који се трајно враћају на своју дедовину, рекао је председник градске Скупштине Предраг Мијатовић обраћајући се присутнима и додао:

-Ставка која спречава многе да своју намеру спроведу јесу услови живота на селу, а захваљујући напорима државе да изједначи услове живота у сеоским и градским срединама, оваквих догађаја, пуних младих људи, имаћемо све више широм наше Србије, истакао је отварајући манифестацију Предраг Мијатовић, преседник Скупштине Града Пожаревца.

Ова манифестација, напоменула је помоћница градоначелника за област туризма и организаторка Михољских сусрета села Марија Влајовић, замишљена је и организована у три целине. Обухвата изложбу удружења жена, спортско такмичење и концерт фолклорних ансамбала.

-Златоруке чланице удружења жена из Кличевца, Брадарца, Кленовника, Пругова и Живице, као и Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца, поред штандова са дивном домаћом храном и рукотворинама, надметале су се и у припремању најлепше погаче. Победу је однело Удружење жена из Кленовника. У такмичарском делу учествовали су чланови КУД-ова, а надметали су се у следећим дисциплинама: надвлачењу конопца, трци у џаку, трци везаних ногу, добацивању јајетом и „дрвеном“ скијању, рекла је Влајовић.

Дан је завршен концертом у Дому културе у Живици, а бројној публици представили су се Градски ансамбл народних игара и песама Пожаревац и културно уметничка друштва „Младост“ Пољана, „Бубушинац“, „Миодраг Миљковић Мидга“ из Ћириковца и „Др Раша Лазаревић“ из Живице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content