-Једна од области где су помаци током 2022. године веома видљиви јесте спорт. Пожаревац је добио два значајна спортска објекта, одржан је велики број спортских манифестација, а значајан је и број спортских клубова чији чланови бележе светска достигнућа. На поменуте теме говори члан Градског већа Милан Јовић.

          Када говоримо о развоју спорта у нашем граду и ономе што је у овој години урађено ту пре свега морам истаћи унапређење спортске инфраструктуре, односно два нова спортска објекта, завршетак изградње Атлетског стадиона и Помоћног фубалског терена Градског стадиона са вештачком травом. Такође изграђено је још неколико рекреативних спортских терена на територији нашег града. Поред тога град је повећао издвајања за финансирање спортских клубова и организација што је изузетно битно како би клубови могли нормално да функционишу. Изградњу атлетске стазе смо завршили веома брзо, на пријатно изненађење и руководства Српског атлетског савеза.  Пожаревац је показао спремност да један такав објекат, као што је атлетски стадион, после више од две деценије најављивања почне да се гради и у кратком року заврши. Помоћни терен Градског фудбалског стадиона такође је нешто што је граду дуги низ година недостајало. За тај објекат се планира да постане тренажни центар јер ћемо иза завршеног терена изградити још један терен са природном травом. План је да то постане објекат који би користиле и школице фудбала и  наши клубови, где ће тренирати и имати сјајне услове. Пожаревац има срећу да је простор око Спортског центра такав да смо један од ретких градова у коме су на једном месту сконцентрисани сви највећи спортски објекти.

Када говоримо о спортској инфраструктури какви су планови за будућност?

Милан Јовић

          Планира се комплетна реконструкција отвореног базена Спортског центра. То је нешто што морамо урадити у наредној години јер је базен заиста у лошем стању и постао је небезбедан за купаче. У протеклим годинама радници Спортског центра су се трудили да пред сваку летњу сезону оспособе и поправе оштећења и кварове како би се базен могао пустити у употребу, али сада је заиста дошло до неког нивоа да је и то постало немогуће. Осим тога, председник Републике Србије Александар Вучић, најавио је да ће Република пружити финансијску помоћ за изградњу затвореног базена. Вредност овог пројекта је око 9 милиона евра или више од милијарду динара, тако да је помоћ државе неопходна, а ми смо дошли до завршне фазе када говоримо о припреми документације која нам је за то потребна. Планирамо уређење простора некадашњег Бамби парка и његово претварање у спортски комплекс.

Какво је финансирање спортских клубова и организација из буџета града?

        Када говоримо о финансирања спортских клубова и организација град је ове године за ту намену издвојио око 120 милиона динара и то је значајно више у односу на претходну годину. На расподели средстава из буџета града највише је опредељено нашем тренутно најуспешнијем клубу, Одбојкашком клубу Млади Радник који се такмичи у највишем рангу односно у Суперлиги Србије.  Наредне године ће износ који град опредељује за спорт бити још већи јер се сваке године повећава број клубова који конкуришу за средства из буџета града и њих има преко 80. Mи се као град трудимо да сви клубови који испуњавају услове на конкурсима добију средства и да им на тај начин помогнемо. То наравно увек и доноси резултате тако да су ове године наша два клуба изборила пласман у виши ранг, Омладински рукометни клуб Млади Радник поново игра у савезном рангу, Супер „Б“ лиги a. Клуб малог фудбала се такође плаирао у Другу лигу. Истакао бих и појединачне успехе на међународном нивоу, из Атлетског клуба Машу Рајић која је освојила злато на Европском олимпијском фестивалу младих, док је у фитнесу  Милена Милетић освојила треће место на светском сениорском првенству у Јужној Кореји.

Организован је и велики број спортских манифестација.

          Осим традиционалних Љубичевских коњичких игара, организовали смо преко 20 већих спортских манифестација. Истакао бих Бициклистичку трку кроз Србију, Трку мира која је прошла кроз наш град,  Уличну трку, два државна турнира у баскету 3×3. Имали смо бокс ревију „Пожаревачки победник“, први пут у нашем граду и ММА борилачко вече, другу годину заредом организовали пливачко такмичење „Куп Пожаревца“, две манифестације у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије. Издвојио бих Европску недељу спорта, Сеоске спортске игре, Спортске игре младих, међународно такмичење у стоном тенису, Национални шампионат Србије у мото кросу, Седмојулски турнир у фудбалу и још много других спортских догађаја. Такође Пожаревац је у Спортском центру, са којим одлично сарађујемо био  домаћин квалификационе утакмице репрезентације Србије у футсалу. Морам похвалити и рад Спортског савеза Пожаревца који је био укључен у организацију већег броја наведених спортских манифестација. У сарадњи са Савезом за школски спорт наш град је ове године био домаћин и реубличких школских такмичења у баскету и стоном тенису.

Последњих година интензивније се ради у области школског спорта.

         Школски спорт је изузетно важан јер је то база не само за постизање врхунских спортских резултата, већ и за нормалан психофизички развој сваког детета. Од прошле године град финансира организовање спортских школских лига које су дале сјајне резултате, јер омогућавају континуирано бављење спортом и такмичење, али и дружење ученика различитих  школа. Упоредно са развојем школског спорта трудили смо се да омогућимо што већи број бесплатних спортских програма за децу. Као град омогућили смо у току летњег периода да на базену Спортског центра постоји и бесплатна обука непливача, коју је као и претходних година спроводио локални клуб „Делфин 012“. Град је финансирао, а за децу је било све бесплатно и курс је прошло више од 200 деце.  У сарадњи са „Академијом талената“ Николе Рађена, такође у нашем граду спровели смо обуку непливача, са нашим тренерима, професорима физичког васпитања. То је била добра прилика да се и они усаврше у раду са децом и стекну нова знања. Потрудили смо се да и у току зимског периода омогућимо бесплатан спорт за малишане. Тако смо у организацији Спортског центра и људи запослених тамо, пре свих професора физичког васпитања, организвали и Школицу спорта „Спортић“. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content