У Великом Градишту је одржан састанак министра без портфеља задуженог за сарадњу са дијaспором Ђорђа Милићевића са челним људима Oпштине Велико Градиште и представницима дијаспорe. Ово је, иначе први радни састанак који новоформирани кабинет Владе Републике Србије и Општина Велико Градиште организују са дијаспором, са намером да „Дани дијаспоре“ прерасту у традицију.

Испред Општине Велико Градиште састанку су присустовали председник Општине Драган Милић, председник Скупштине општине Владимир Штрбац, заменик председника Општине Слађан Марковић, заменица председника СО Солфина Јовановић и руководилац Одељења за локални економски развој Јасмина Штрбац.

Према речима Милића, од око 20.500 становника општине Велико Градиште њих 20 одсто се налази на раду у иностранству, углавном у Аустрији, Италији и Немачкој.

-То је добро јер капитал долази, али има и слабости јер већ трећа генерација је тамо и питање је будућности те деце. Наш је задатак да будемо у контакту са њима, да покушамо да их вратимо јер је ово њихов завичај. Општина је покушала да кроз инфраструтурне пројекте уреди насеља, да се што мање разликују од града. Изграђени су путеви – прилази селима, постављена комплетна ЛЕД расвета, имамо вртићка одељења у 10 насеља од укупно 25, помагали смо код уређења цркава, школа, рекао је Милић, поменувши Чешљеву Бару и Дољашницу као примере добре праксе.

Своја искуства овом приликом изнело је десетак повратника из Чешљеве Баре, Дољашнице и Тополовника.

Најављујући планове министарства министар Милићевић је истакао да није случајно Велико Градиште прва локална заједница у којој се разговара о сарадњи матице и дијаспоре.

-Ово је прва општина на територији Србије где заједно са локалном заједницом разговарамо са нашим људима који живе ван своје матице јер овде имамо примере добре праксе у области сарадња са дијаспором која повремено или привремено живи овде, навео је министар и додао да је важно да локална самоуправа обезбеђује даљи развој, пре свега, кроз улагања у инфраструктру јер без тога нема ни развоја туризма, ни економског развоја те да су од изузетног значаја и изградња брзе саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац и аеродрома на Сребрном језеру. Такође је додао да је циљ овог Министарства да Србију приближи дијаспори и дијаспору Србији.
Будући да је у Великом Градишту у току израда планова развоја, руководилац Одељења за локални економски развој Јасмина Штрбац је истакла да је ово прави тренутак за састанак и разговоре на ову тему.


-Ко разуме политику Владе Републике Србије, а посебно политику председника Александра Вучића схватиће да наш народ, наша земља у 21. веку води пресуду битку за опстанак која се огледа у борби за наталитет, односно борби да нас буде више. У том смислу, негде посредно, однос са нашом дијаспором је веома важан. Ти људи нам требају да осете да овде припадају јер је то први корак у борби да се једног дана врате. На томе је потребно радити како од стране републичке власти тако и од стране локалних самоуправа, поручио је Владимир Штрбац.

Након састанка, у Чешљевој Бари уследио је промотивни догађај „Веза матице и дијаспоре- корени нас спајају – раздаљине раздвајају“ којом приликом су мештани, међу њима и они на привременом раду у иностранству, упознали министра са проблемима са којима се сусрећу на релацији завичај – дијаспора.

Share.

Comments are closed.

Skip to content