2021-11-29T14:36:48+01:00 29. новембра, 2021. 14:36 |

Министар Недимовић у Пожаревцу: На пролеће довољно ђубрива

Министар Недимовић је разговарао са пољопривредницима који су протекле седмице планирали, па одложили најављен протест због несташице азотних минералних ђубрива.  Министарство пољопривреде обећало је тада да ће обезбедити азотно ђубриво за прихрану пшенице на пролеће, а Недимовић је данас то и потврдио:

-Држава интензивно ради на томе, имаћемо на пролеће довољне количине ћубрива, КАН-а и Урее.  Било би најбоље да га сваки пољопривредник  употреби, јер ће имати већи принос. Србија га не производи у толиким количинама, те ђубриво прибављамо са неколико страна. Проблем је настао јер је огроман број земаља блокирао извоз, објаснио је Недимовић и додао да ће Европа имати озбиљних проблема са  набавком азотних ђубрива, али да Србија има довољно пријатеља у свету.

Ђубриво које Србија буде произвела неће се извозити, већ ће се користити за потребе српских пољопривредника. Када је реч о цени ђубрива, која се још увек не зна, Недимовић је рекао:

-Суштина је да га обезбедимо, а уколико  цена буде екстремна Влада ће реаговати. Постоје и други начини утицања на цену, као што је укидање царина. Првог дана јануара на снагу ступа Закон о регулисању тржишта, па ће многе мере бити на располагању. Проблем је и транспорту, јер не смемо заборавити да Србија нема море. Сада за те потребе користимо луку Драч у Албанији.