2021-10-12T18:52:30+02:00 12. октобра, 2021. 14:42 |

Министар Ружић у пожаревачким школама

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, Бранко Ружић, посетио је са сарадницима у понедељак, 10. октобра три пожаревачке образовне установе.

Министар је присуствовао свечаној академији у Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ којом је обележен Дан и 149. годишњица постојања школе. О традицији најстарије пољопривредне школе у Србији говорио је директор Слободан Стојићевић, док је председник Скупштине Града, Предраг Мијатовић навео да се пољопривреда у плодном Стигу ослања на знања стечена у овој школи. Министар Ружић је свим ученицима као и наставницима честитао Дан школе и навео да очекује да се испоштује рок завршетка радова на доградњи и реконструкцији Дома ученика на Тулби крајем новембра. О настави у оквиру дуалног образовања које се у сарадњи са Компанијом „Бамби“ изводи на прехрамбеном смеру, министар је, између осталог, навео:

-Веома предано радимо на стварању услова да квалитетно образовање буде доступно сваком појединцу и да дођемо до синергије теоријског и практичног знања.

Обележавању Дана пољопривредне школе, поред министра Ружића и председника Скупштине Града Мијатовића, присуствовао је заменик градоначелника Славиша Алексић, чланови Градског већа, представници Школске управе, Пожаревачко – браничевске епархије, директори јавних предузећа, просветних и културних установа.

Како се хране студенти ?

На Академији техничких струковних студија – Одсеку примењених инжењерских наука Пожаревац министра Бранка Ружића дочеко је директор др Владан Ђулаковић и упознао га са радом ове високообразовне установе која више од 40 година школује електро, машинске, пољопривредне, прехрамбене иинжењере заштите животне средине.

Министар је упознат да се настава на Одсеку одржава на класичан начин, у учионицама, односно кабинетима. Студенти прве године чијем часу је министар присуствовао, упутили су му и пар занимљивих питања. Једно од њих је било да ли је вакцинација услов да се изађе на полагање испита што је Ружић негирао. Осим овакве врсте питања, било је и оних везаних за статус студената струковних студија као и за – исхрану студената…

Наши познати ђаци

У Пожаревачкој гимназији српског министра просвета, науке и технолошког развоја дочекале су ученици ове школе представивши се као некадашњи њени ђаци које је историја запамтила као успешног књижевника, научника, певача, универзитетског професора, сликарку – Слободан Стојановић, Павле Савић, Ђорђе Марјановић, Радомир Лукић, Милена Павловић Барили.

У разговору који је уследио са професорима школе, директорка Данијела Жуковска је навела да је у последњих педесетак година ово била једина радна посета министра просвете Гимназији. Такође је обавестила да су готово сви професори Гимназије вакцинисани као и да има доста ученика завршног разреда који су се одазвали имунизацији.

Д.Д.