2021-02-24T15:13:48+01:00 24. фебруара, 2021. 14:03 |

Министарка Чомић посетила Национални савет Влаха

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Гордана Чомић, посетила је  Национални савет Влаха у Петровцу на Млави. На састанку се говорило о проблемима са којима се сусреће Национални савет Влаха у раду, будућем попису становништва, као и о стандардизацији влашког језика.Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог представља алат за све оно што су проблеми, осећања неправде и жеље да Власи у Србији живе квалитетније, говорећи свој језик, живећи у слободи и у одличним односима са већинским народом.

-Стало ми је да људи буду поносни на свој идентитет, истакла је министарка Чомић, и осврнула се на проблематику информисања на језицима националних мањина и њиховом представљању у програмима Јавног сервиса.

Председник НСВ Новица Јаношевић, рекао је да су утисци након састанка веома позитивни и да су наишли на пуно разумевање од стране министарке и њеног тима. Јаношевић је истакао да очекује изналажење решења уз сву логистичку и стручну помоћ Министарства.

Министарка Чомић истакла је да се нада да ће разговори резултирати изградњом једног места у коме ће бити сећање на традицију, историју и културу Влаха.

Након састанка, представници Министарства су се састали са председником општине Петровац на Млави Душком Нединићем и председником Скупштине општине Петровац на Млави Миланчетом Аћимовићем.