Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић у понедељак, 23. маја, уручили су уговоре корисницима средстава која се додељују кроз активне мере политике запошљавања. Уговори су додељени по основу јавних позива које је расписала Национална служба за запошљавање – Филијала у Пожаревцу.

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ:

Незапосленост за трећину мања

Задатак државе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, објашњава министарка Дарија Кисић, јесте да сачувају свако радно место, да се убрзано ради на повећању стопе запослености.

-Током ове године определили смо 6,5 милијарди динара за спровођење мера активне политике запошљавања. У пожаревачком градском здању имамо прилику да се упознамо са људима којима је дата шанса да започну своје послове, да почну са стручним праксама. Упловљавају сигурно на тржиште рада, покрећу сопствене бизнисе, остварују своје снове. Надам се да када будемо сумирали резултате и сагледавали докле сте стигли са вашим пословним замислима, да видимо да се ради о успешним људима који располажу добрим капацитетима. Када је у питању Браничевски округ, поносни смо на резултате остварене у претходном периоду. Стопа незапослености у односу на исти период претходне године снижена је за 23,2 одсто. Уколико узмемо у обзир само Филијалу града Пожаревца, ту су бољи резултати. У односу на исти период претходне године стопа незапослености смањена је за 32,9 одсто, нагласила је Кисић.

Саша Павловић
Зоран Мартиновић

Од када су установљене као систем за тражење посла, пожаревачка локална самоуправа, истакао је градоначелник Саша Павловић, снажно је подржавала све активне мере политике запошљавања које је држава доносила.

-Са нама су послодавци који су по слову овог уговора добили запослене који се за свој посао боре и желе да се на њему покажу у најбољем светлу и да га задрже. То што незапоселени долазе из категорије теже запошљивих само значи да су мотивисанији.

Национална служба за запошљавање, кроз доделу ових уговора, помаже послодавцима да дођу до адекватних кадрова, а лицима која се налазе на евиденцији НСЗ-а да пронађу пут до правог послодавца уз коришћење одређених субвенција. Директор Зоран Мартиновић сматра да теже запошљиве категорије тешко могу да се запосле уколико држава не пружа одговарајућу подршку.

-Програм запошљавања за теже запошљиве категорије у Браничевском округу посебно је битан зато што се на евиденицији НСЗ-а налази висок проценат лица која спадају у круг неквалификованих или полуквалификованих, око 47 посто., истакао је Мартиновић.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content