2021-05-27T19:33:38+02:00 27. маја, 2021. 19:21 |

Министарка Матић о улагањима у туризам Великог Градишта

Планови о наставку улагања у туристичке капацитете општине Велико Градиште потврђени су и данас, приликом посете министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић, која је поручила да ова општина и надаље може да рачуна на подршку овог Министартства

Са председником општине Драганом Милићем обишла је културно-историјски споменик Рамску тврђаву, а потом и Сребрно језеро, спортску халу и Кошаркашки камп Милоша Теодосића. 

Министарка Татјана Матић је указала на то да ова општина поседује огромне капацитете које мора искористити у сврху додатног развоја туризма и истакла:

– Поред тврђаве Рам, као дела културнотуристичке понуде, велики су потенцијали и у спортском и наутичком туризму. Сребрно језеро је једна од траженијих дестинација и прошле године је имало рекордан број посетилаца, што довољно говори о томе колике су развојне шансе ове општине у туризму.

– Захваљујући доброј организацији нашег становништва верујемо да ће Србија имати далеко успешнију туристичку сезону, како када је реч о домаћим туристима, тако и о иностраним гостима, с обзиром на различите билатералне споразуме које остварујемо. Министарство је у последњих шест година скоро одвојило 180 милиона динара за различите врсте пројектних активности, додала је Матић.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у општини Велико Градиште финансијски подржало реновирање Рамске тврђаве, изградњу пристана за бродове подно тврђаве, који ће бити у функцији до краја године, и учествовало је у изградњи спортско-рекреативних објеката на Сребрном језеру, кошаркашких терена и мултифункционалне спортске хале. Следи и подршка у изградњи бициклистичке стазе која се налази на мапи европских бициклистичких стаза Евровело 6 и 13.

Председник општине Драган Милић је подсетио на то да Сребрно језеро постаје веома позната дестинација у Србији, али и шире:

– Све је већи број гостију из иностранства, бициклиста из европских земаља и Русије.  Ова дестинација се интензивно развија последњих петнаест година. Изграђени су бројни садржаји, спортски терени, ресторани, аква парк, марина, ту су и два туристичка брода и други садржаји занимљиви туристима. Сваке године имамо повећање  броја ноћења за десет до петнаест посто. Регистованих кревета је око 3.000. Ове године ће бити још 500 нових кревета, а издате су и грађевинске дозволе за нова улагања. Циљ нам је да људи могу да живе од туризма. У свему томе је од великог значаја веома добра сарадња са Владом Србије, председником Србије, Министарством туризма, које је препознало значај и потенцијале ове дестинације, тако да је урађено неколико кручних објеката за даљи развој туризма. Инвестирано је у путну инфраструктуру, спортске терене, а овде су и кошаркашки и одбојкашки камп. Имамо неколико конгресних сала, од скоро и нови спа центар у оквиру хотела, истакао је Милић и додао:

– Ових дана завршавамо пројекат за шетно – бициклистичку стазу од Рама до Затоња, потом према Сребрном језеру и Голупцу, јер туристичку понуду Великог Градишта, Голупца и Пожаревац посматрам као јединствену. Наш је план и градња затвореног базена како бисмо продужили туристичку сезону на целу годину.

 

А. М.