„Дигитализација публикација објављених у Општини Кучево од посебног значаја за локалну заједницу” назив је пројекта одобреног Библиотеци „Никола Сикимић Максим“ у Кучеву на конкурсу за финансирање и суфинансирање програма из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2021. години. Конкурс је објавило Министарство културе и информисања почетком ове године.

Библиотеци у Кучеву су за реализацију овог пројекта односно за набавку опреме за дигитализацију и обраду дигиталних садржаја додељена средства у износу од 700.000 динара.

У завичајном одељењу сваке библиотеке чува се култура једне средине, стављајући посебан акценат на савремене ствараоце, њихову афирмацију и представљање. Повезаност завичајног фонда у глобалну информациону мрежу допринела би доступности најширем кругу корисника.

Овим пројектом биће направљена селекција и разврставање по ауторима и жанровима. Најпре ће бити обрађени примерци првих новина у Кучеву „Нови дан“, који садрже важна сведочанства о прошлости Кучева и околине, као и записе из области фолклористике, историје, археологије и савременог стваралаштва у уметности. Следећа фаза је обрада песничких збирки завичајних аутора, кроз два различита медија: дигитални и видео-дигитални, како би садржај приближили слабовидим и слепим лицима, али и учинили уочљивијим и доступнијим млађој популацији као циљној групи. Будући да је Општина Кучево мултиетничка средина, посебна пажња биће посвећена ствараоцима који припадају влашкој етничкој заједници. Дигитализацијом и постављањем дигиталних садржаја на друштвене мреже и интернет платформе, младима се популаризује савремено стваралаштво завичајних аутора. Дигитализацијом и видео-материјалом многобројним  Кучевљанима на привременом раду у иностранству омогућава се повезивање са савременим стваралаштвом родног краја, чиме се негују везе са завичајем и доприноси очувању локалног и националног идентитета.

Чланови комисије који су одобрили овај пројекат истакли као предност истакли су дигитализацију за слепе и слабовиде особе и изразито заступљену мултиетничност.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content