За нама је једанаести „Млавски котлић“, поводом којег се у Старом Костолцу окупио велики број мештана и гостију свих генерација, ишчекујући најукуснију чорбу.

Да је кување рибље чорбе у Старом Костолцу на гласу, сведочи и податак да су такмичари стигли не само са подручја Браничевског округа, већ и из Беле Цркве, Вршца, Ковина, Гаја, Дубовца, Баваништа, Панчева…

Традиционално такмичење су организовали Месна заједница Стари Костолац и Градска општина Костолац, у сарадњи са Центром за културу Костолац, у оквиру манифестације „Костолачко лето“. Занимљивост везана за ову манифестацију је да је жири исти од почетка и да се ниједан члан за ових једанаест година није променио, а чине га: Фрања Дуић, Драгослав Марјановић, Негован Ивановић и Драган Ђорђевић.

У овогодишњем надметању у спремању рибље чорбе учествовала су 152 такмичара.

Победничку чорбу на Једанаестом „Млавском котлићу“ скувала је Добрила Домошљан, бака стара деведесет лета из Баваништа, која је уједно и најстарија куварица. Друго место је својим умећем са котлићем освојио Милорад Павловић из Брадарца, а трећепласирани је био Лазар Антић из Костолца.

Титулу најлепше куварице понела је Вања Петровић из Костолца. Најмлађи учесник чорбијаде био је четворогодишњи Богдан Животић из Дрмна, а за највеселије друштво награда је припала екипи „Шакали са Млаве“. 

Најбољи су добили награде организатора, уз пехаре и комплетне котлиће за кување рибље чорбе, а без пригодних поклона нису остали ни они пласирани до двадесетог места.

Програм је завршен правим општенародним весељем, игром, песмом, наступом Љубе Лукића, а потом и великим ватрометом.

Међу бројним гостима манифестације били су и председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, начелница Управе ГО Костолац Анђелија Миливојевић и члан Градског већа Дарко Мирковић.

ДЕТАЉНИЈЕ У НОВИНАМА “РЕЧ НАРОДА” (на трафикама од уторка, 6. августа)

                 Текст и фото: Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content