Удружење грађана „Психолошки центар“ Костолац реализовао је први пројекат за младе насловљен „Моја Србија“, усмерен на основне људске и патриотске вредности. Пројектом су окупљени млади наше земље и њихови вршњаци са Крфа ради размене сазнања кроз обилазак споменика овог краја, приређивање културно – уметничких догађаја, као и пратеће литераре конкурсе за основце и средњошколце Браничевског округа. Након више дана дружења, настала су богатија искуства, знања и дубља пријатељства.

ОСНАЖИТИ ВРХУНСКЕ ВРЕДНОСТИ

Тим поводом је у четвртак, 4. августа, приређена свечаност доделе награда најуспешнијима на литерарним конкурсима. У порти костолачке цркве Светог Максима Исповедника обратили су се свештеник Иван Филиповић и психолог Оливера Хајровић, иначе, оснивач Удружења „Психолошки центар“ Костолац.

Свештеник Филиповић нагласио је значај истинске љубави у цркви као заједници окупљања и додао:

– Ми Срби смо веома поносан народ који је свету дао много храбрих и вредних људи који су оставили дубоког трага у историји човечанства. Подсетио бих на мисао нашег светитеља, великог мислиоца српског, Светог Николаја Велимировића која гласи: „Учини за државу увек више него што те држава плаћа“. За то је потребна љубав, истинска љубав у заједници коју  црпимо из вечности. Ставити потребе ближњег испред својих. То су наше основе које учимо у цркци. Зато нам је изузетно драго што се овај догађај приређује управо у цркви. Велика ми је част што су са нама деца и млади који су били на Крфу, где су наши стари нашли уточиште када је било најпотребније. Као чикунунук човека који је био на Крфу поздрављам све младе спремне да на испараван начин буду поносне патриоте.

Психолог Оливера Хајровић указала је на важност неговања врлина попут храбрости, части, поштења, љубави, пожртвованости и додала:

– Пројекат је усмерен ка развоју здравог патриотизма, националног поноса који у исто време уважава и припаднике свих других националности, као и свих вредности демократског друштва. Надамо се да ће млади на овај начин проширити своја знања о историји, култури, традицији браничевског краја, стећи нове пријатеље и у себи оснажити оне врхунске животне вредности које једине дају пуноћу и смисао постојања.

Уз наступ хора „Ирида“ из Сремске Митровице, програм су водили ученици костолачке Основне школе Јања Копун и Војин Милошевић.

Свима који су учествовали и допринели успешности пројекта „Моја Србија“ додељене су захвалнице.

Иначе, пројекат „Моја Србија“ реализује Удружење грађана „Психолошки центар“ Костолац, под покровитељством Градске општине Костолац, али и подршку бројних других културних, образовних, привредних субјеката пожаревачког краја.

НАЈБОЉИ НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ

Литерарни конкурс намењен је поетском и прозном стваралаштву посвећеном патриотизму. Пристигао је 51 рад ученика из Костолца, Пожаревца, Великог Градишта, Голупца, Кучева и Малог Црнића. О најуспешнијима одлучивао је стручни жири који су чиниле професорке српског језика Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац.

У конкуренцији основаца, у поетском стваралаштву, првонаграђен је Лазар Ђорђевић из Пожаревца. Друго место завредела је Дејана Обрадовић из Смољинца, а треће Јана Ковачевић из Костолца.

У прозном стваралашту најуспешниј иосновци су Елена Пешић из Костолца, потом, Јована Булутић из Кучева, Нереснице, и Петар Јовановић из Костолца.

Међу средњошколцима, у прозном стваралаштву најуспешнија је Светлана Радовановић из Костолца. Друго место припало је Марији Стокић из Кучева и треће Јовани Лукић из Великог Градишта.

У поетском стваралаштву награђена је Софија Драга Стефановић из Великог Градишта.

Посебно признање додељено је Ксенији Ракић из Пожаревца за труд и допринос пројекту.

Победницима конкурса, награде је уручила професорка српског језика и књижевница Магдалена Реџовић, а награда је четвородневни боравак у Костолцу, дружење са вршњацима, обилазак осторијских знаменитости Браничевског краја и објављивање радова у наредном часопису „Глас младих“.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content