Министарство унутрашњих послова  Србије објавило је на свом Инстаграм профилу све нове обавезе возача електричних тротинета, у складу са изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја.

Наиме, возачи електричних тротинета могу учествовати у саобраћају само под условом да имају одговарајућу налепницу коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја.

Као што је Нова економија раније писала, најпре је потребно поднети захтев за издавање налепнице, која кошта 1.560 динара, док цена обрасца налепнице који се попуњава кошта тачно 500 динара.

Из МУП-а подсећају да се електрични тротинети возе бициклистичком стазом, пешачко-бициклистичком стазом или бициклистичком траком. Уколико не постоји предвиђена стаза, возач електричног тротинета може се кретати коловозом на путу на коме је ограничена брзина кретања 30 километара на сат, односно 50 уколико има више од 18 година.

Приликом преласка улице возач електричног тротинета не сме да га вози, односно мора да сиђе са њега и пређе улицу, осим на прелазу бициклистичке стазе.

Возач електричног тротинета мора носити светлоодбојни прслук када се креће коловозом, а у условима смањене видљивости и ноћу је у обавези да носи светлоодбојни прслук и када се креће бициклистичком стазом.

Возач је, како је навео МУП, у обавези је да носи заштитну бициклистичку кацигу а током вожње забрањено је коришћење слушалица за аудио уређаје у оба ува.

Електричним тротинетом се не може превозити више особа. Нова економија је већ писала да је возачима законом забрањено и да док возе испуштају волан из руку, склањају ноге са ослонца (осим у случају када возило није у покрету) и да се придржавају за друго возило.

Подсећамо, законом је и прописано да возач тротинета не сме да води, вуче или потискује друга возила, односно животиње, осим да вуче прикључно возило које је произведено као прикључно возило намењено за вучу од стране врсте возила која исто вуче.

Возач не треба да допусти да возило којим управља буде вучено или потискивано, превози предмете који могу да га ометају током управљања, нити да употребљава на оба ува слушалице за аудио уређаје – наводи се у Закону.

Грађани своја „лака електрична возила“  могу регистровати до 15. јуна, јер ће од тог датума само ови е-двоточкаши моћи да учествују у саобраћају.

Share.
Leave A Reply

Skip to content