2021-01-31T09:39:03+01:00 31. јануара, 2021. 09:39 |

Мушки рукомет у Браничевском округу

Мушки рукомет у Браничевском округу има три активна клуба.

То су Рудар (Костолац), Слога (Петровац на Млави)  и ОРК „Млади радник“ (Пожаревац).

 

 


                Пише: Рaде Сандић   


 

Рудар – рукометни див

Дугогодишњи члан Супер лиге Србије је костолачки Рудар, који има константан квалитет за такмичење у елити. Рудар и ове године настоји да се домогне плеј-офа, односно да игра у групи клубова који ће се борити за освајање титуле првака државе. До краја првог дела првенствене трке пред Костолчанима су још три сусрета. Најпре гостују у Нишу код Железничара 1949, па дочекују Нови Пазар и опет гостују код Радничког у Крагујевац. Тренутно на табели групе „Б“ воде Металопластика (Шабац) и Железничар 1949 (Ниш) са 15, Рудар је трећи са 14  бодова. Следе Нови Пазар (12), Црвена звезда (Београд) 11, Раднички (Крагујевац) 10, Обилић (Београд) 6 и Шамот 65 (Аранђеловац) са 5 бодова. Упоредо „зелено-црни“ играју и у куп такмичењу, такође успешно. Иначе, припреме „зелено-црних“ под командом дугогодишњег тренера Драгана Ајдачића  су у пуном јеку, а већ су добијене и две утакмице провере са Смедеревом 31:25 и Вождовцем (Београд) 46:30.

Поред сениорског састава Рудар има и омладинску екипу која се успешно такмичи у Првој лиги Србије где у конкуренцији 11 клубова заузима седмо место са истим бројем бодова као и пожаревачки ОРК Млади радник (7).

У нижем рангу од Супер лиге (Супер „Б“ лига –„Север-Центар“) у сезони 2020/21. нема ни једног клуба из Браничевског округа. Био је у њој МРК Пожаревац, али је одустао од такмичења. Трећи ранг такмичења је Прва лига Запад група „А“ у којој се налазе Слога (Петровац на Млави), Локомотива (Лапово), Јединство (Крњево), Карађорђе (Топола), Шамот (Аранђеловац), ОРК Млади радник (Пожаревац), Рудар 2 (Костолац), Паланка (Смедеревска Паланка), Смедерево,Ударник (Лозовик) и Осипаоница. Јесењи првак ове лиге је петровачка Слога (16) и има највеће шансе да од наредног лета игра у вишем рангу. Дебитант ОРК Млади радник (Пожаревац) је шести, а Рудар 2 (Костолац) седми са истим бројем бодова (7).

Поред ова три клуба, који се активно такмиче у официјелним лигама, званично још постоје РК Костолац, МРК Пожаревац и РК Немањићи (Пожаревац).

По свему судећи  РК Рудар је прави рукометни див у браничевском округу и  својеврстан пример како треба радити.