2020-10-03T21:56:41+02:00 3. октобра, 2020. 09:53 |

Музичка школа Пожаревац: Данас концерт „Amorosa“

Током  октобра Музичка школа „Стеван Мокрањац“ Пожаревац  припрема културне активности, које у протеклом периоду нису одржаване. Тако већ данас (субота 3. октобар) у 12,00 часова камерни оркестар Amoroso приређује концерт на Летњој сцени Музичке школе. Оркестар чине професионални музичари из Лесковца и Ниша. Amoroso је формиран 2002. године под покровитељством Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и града Лесковца. Ансамблом руководи диригент Игор Сарајлић, професор пожаревачке школе. Завршио је основне и мастер студије дириговања на Факултету музичке уметности у Београду  у класи проф. Биљане Радовановић и први је дипломирани диригент у Браничевском округу. Тренутно је на докторским студијама, на ФМУ, у истој класи. На репертоару оркестра су дела уметничке музике од барока до 21. века.

Петог дана. октобра пуковник Винко Марковски промовише књиге „Војник и вера“ и „У нови дан са добрим мислима“. Представљање књига ће се одржати на Летњој сцени школе у 19,00 часова. Број посетилаца биће ограничен, у складу са препорукама Министарства здравља.

ОПРЕМАЊЕ ШКОЛЕ

Ова институција је у нову школску годину ушла потпуно спремна када су у питању материјално–технички услови. Град Пожаревац доделио је средства за куповину нове опреме за информатички кабинет у вредности од 750.000,00 динара. Купљени су десктоп и лаптоп рачунари, штампачи и фотокопир апарат. Из средстава Општине Мало Црниће купљена је веома вредна бас баритон хармоника од 354.000,00 динара.

Музичку школу, ове године, уписало је 895 ученика на сва три нивоа образовања – припремни разред, основна и средња музичка школа. У складу са епидемиолошком ситуацијом у земљи, школа примењује све прописане мере. За сада није било никаквих проблема, који би угрозили здравље ученика и запослених. Носе се маске, три пута дневно школа се дезинфикује – ујутру, пре наставе, између две смене и увече, по завршетку часова. Град је издвојио посебна средства за набавку средстава за хигијену и заштиту, тако да не очекујемо да би школа могла бити извор здравствених проблема. Преко 90% деце се изјаснило за похађање наставе у школи, која се одвија несметано.