2019-12-09T12:47:46+01:00 7. децембра, 2019. 21:14 |

МУЗИЧКА ШКОЛА „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“: Прославили седам деценија рада

Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу прославила је седам деценија постојања. Свечана академија којој је присуствовао велики број гостију, сарадника, ученика и њихових родитеља, организована је Центру за културу.

Овом приликом додељене су плакете и специјалне захвалнице организацијама и појединицима, са којима је Школа у свом досадашњем раду остварила чврсту сарадњу.

Музичка школа „Стеван Мокрањац“  може се похвалити и многобројним наградама освојеним на различитим нивоима такмичења.  У току школске 2018/2019. године, освојене су 153 награде, 92 за освојена прва места, 44 за освојена друга и 17 за трећа места.

Осим централне школе у Пожаревцу, ова образовна установа издвојена одељења има у Костолцу, Великом Градишту, Малом Црнићу и Кучеву.

Директор Зоран Марић рекао је обраћајући се присутнима да је кроз деценије рада, Школа коју данас похађа више од 800 ученика и у њој ради преко 110 запослених, израсла у институцију која пружа велики допринос култури у локалним самоуправама у којима постоје издвојена одељења.

У наредном периоду, како је рекао, очекује се препарцелизација и надградња новог простора на углу Синђелићеве улице и Улуце Кнеза Лазара. Такође, подсетио је и на то да је Град Пожаревац ове године Школи обезбедио 1,2 милиона динара за куповину две бас баритон хармонике.

Музичка школа је својеврстан мали културни центар, у коме се редовно организују позоришне представе, књижевне вечери, џез и етно програми.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић истакао је да је Музичка школа иза себе оставила седам узбудљивих деценија, током којих је трајала велика борба, организован рад и заједничка визија запослених да се достигне циљ. Када су музичка култура и уметност у питању, мислим да је права реч за вас расадник. Расадник најсјајнијих музичких талената од којих су касније неки посејани у различитим жанровима.

Громогласан аплауз наступио је када је на велику сцену изашло више од 180 учесника програма, чланова хора и оркестра, који су извели делове  композиција познатих композитора под називом „Од Баха до Мокрањца“.

Опширније у наредном броју регионалног недељника „Реч народа“, који ће се на киосцима наћи у уторак, 10. децембра.