2020-09-29T13:30:06+02:00 28. септембра, 2020. 21:44 |

Музичко благо Србије

Овогодишња Међународна научна конференција чији је организатор Музиколошки институт САНУ у Београду приредио је за учеснике концерт под називом „Традиција и младост: музичко наслеђе из Србије“.


Имајући у виду актуелну пандемијску ситуацију, концерт је сниман у различитим деловима Србије, и у петак 25. септембра приказан учесницима, док је част учешћа, међу интерпретаторима из читаве земље,  припала и Женској  певачкој групи Градског ансамбла народних игара и песама Центра за културу Пожаревац којом руководи Љубица Миладиновић, професорка соло певања и дипломирани теоретичар музике.

Концерт који је употпунио овогодишњу Међународну научну конференција представљао је колаж музичке културне баштине Србије а чинили су га  различити примери вокалне, вокално-инструменталне и инструменталне праксе, како они сеоског порекла, тако и неговани у урбаној средини. Тако су млади извођачи из Србије представили свој или њима блиски музички дијалект.

Женска певачка група Центра за културу Пожаревац учесницима Конференције интерпретирала је шаљиву песму из села Ресник код Сокобање „Мајко, боли ме глава“  као и мелодију у два гласа „Ситан камен до камена“ некада извођену на Ђурђевдан у околини Сокобање.  Наступ Пожаревљамки сниман је крајем августа у свечаним салонима Начелства а комплетна емисија под називом „Tradition and Youth: Musical Heritage from Serbia“ може се погледати овде: www.youtube.com

Влада Винкић

Фото: Бојан Николић