“БиблиоСалон” са књижевником и академиком Гораном Петровићем, у кучевачкој библиотеци, биће одржан овог четвртка, 10. новембра.

Разговор ће водити Јована Дишић. Иначе, овога пута БиблиоСалон неће бити сниман, тако да је ово јединствена прилика да у Кучеву упознате сам врх наше савремене књижевности.

Горан Петровић (Краљево, 1961), један је од најзначајнијих српских савремених писаца и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Објавио је књигу кратке прозе „Савети за лакши живот” (1989), роман „Атлас описан небом” (1993), збирку приповедака „Острво и околне приче” (1996), роман „Опсада цркве Светог Спаса” (1997), роман „Ситничарница ’Код срећне руке’” (2000), збирку приповедака „Ближњи” (2002), збирку изабране кратке прозе „Све што знам о времену” (2003), драмски текст „Скела” (2004), збирку приповедака „Разлике” (2006), књигу записа „Претраживач” (2007), новелу „Испод таванице која се љуспа” (2010), књигу изабраних прича „Породичне сторије” (2011), драмски текст „Матица” (2011) и књигу изабраних прича „Унутрашње двориште” (2018).

Петровићеви романи и збирке прича објављени су у преко сто тридесет издања, од чега шездесет у преводима. Нека од његових дела су адаптирана за позориште, телевизију и радио.

Добитник је више значајних књижевних признања.

Недавно су се појавила два нова наслова Горана Петровића: „Папир” и „Иконостас” (Лагуна, 2022).

„Дуже од једне деценије Горан Петровић је скрајнут од буке не нарочито узбудљивог књижевног живота (барем када је о квалитету већине написаног и објављеног ријеч), тихо радио на свом magnum opus-у, чекајући прави тренутак за поновни излазак пред читаоце. Најзад су се појавила прва два наслова великог циклуса – романа делте – који представљају дио, како с времена на вријеме писац наговијести, десетотомног, а можда и обимнијег романескног низа. Осјећа се у атмосфери читалачке заједнице тиха свечаност тренутка изазвана повратком једног од највољенијих савремених српских писаца у књижаре, донекле пригушена далеким хуком актуелне историје, који све снажније одјекује.” (Владан Бајчета, Политика (Култура уметност наука). Год. LXVI бр. 30. (5. XI 2022), стр.

Share.

Comments are closed.

Skip to content