Уочи Светог Јована, на Богојављење, у Костолцу је по први пут Христово крштење на Јордану и јављање Бога обележено пливањем до Часног крста.
Након јутарње литургије у костолачкој цркви Светог Максима Исповедника, коју су служили старешина новокостолачки Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић, верници су се упутили на плажу „Топољар“.
Крај Дунавца је богојављенску молитву и освештење воде обавио владика браничевски др Игнатије Мидић, уз благослов и поздрав „Бог се јави“. Потом је старешина костолачке цркве Дејан Лазаров у воду положио Часни крст до којег се надпливавало 36 верника.


Први је раздаљину од 33 метра, која симболизују број година живота Исуса Христа, савладао Костолчанин Вук Јањуш, стар 34 године. Њему је уз благослов и Часни крст, владика др Игнатије уручио плашт и дукат.
Најмлађи учесник је Страхиња Медојевић, рођен 2009. године, док је настарији Ивица Стевановић, 1965. годиште. Међу пливачима била је једна жена Сузана Шустер Радојевић. Такође су учествовала и двојица одборника Скупштине ГО Костолац Милан Грубетић и Бојан Стефановић. Све учеснике је благословеним поклонима даривао владика браничевски, након чега им је чланица Већа Градске општине Костолац Маријана Божић уручила захвалнице.
Испред организатора се учесницима захвалио директор Центра за културу „Костолац“ Драган Николић. Честитао им је на одважности и исказао уверење да ће идуће године бити још више учесника, као и да ће ова духовно – спортска манифестација у Костолцу постати традиционална.

 


Прво богојављенско пливање до Часног крста, са благословом епископа браничевског др Игнатија Мидића, организовали су Српска православна Црквена општина Нови Костолац, Градска општина Костолац и Центар за културу „Костолац“.
Испред локалне самоуправе присуствовали су заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, заменик председника ГО Далибор Илић, заменик председнице Скупштине ГО Рајко Божић, чланови Већа Градске општине и помоћници председника.
Share.

Comments are closed.

Skip to content