2020-10-23T22:24:11+02:00 23. октобра, 2020. 22:23 |

На буџету попуњена сва места

Висока техничка школа струковних студија је недавно, поставши део Академије техничких струковних  студија  Београд променила назив и постала Одсек примењених инжењерских наука Пожаревац.


На прву годину студија Високе техничке школе струковних студија, сада Одсеку примењених инжењерских наука Пожаревац, након другог септембарског рока уписан је 171 студент. На буџету су попуњена сва места, односно уписано је 152 бруцоша. На студијском програму Заштита биља 21, Прехрамбена технологија и нутриционизам 26, Заштита животне средине 33, Машинство 32 и Електротехника 40.

 Двадесетак студената школоваће се о свом трошку као самофинансирајући. Коментаришући упис у школску 2020/21. годину који је прошао у околностима епидемије ковид 19, директор Високе школе др Владан Ђулаковић каже:

-На ВТШСС у Пожаревцу, садашњи Одсек примењених инжењерских наука Београдске техничке академије уписанa су 152 студента на буџет и 19 је самофинансирајућих. Што се тиче самофинансирајућих студената, мало их је уписано. Генерално гледано, упис нам је слабији него прошле године када смо укупно имали више од 200 студената. Сада смо уписали укупно 171 бруцоша. То не значи да је опало интересовање за Високу школу и њене студијске групе, већ да из средњих школа стиже мање ученика. Разлога има више, од пада наталитета до услова које би ми као високообразовна установа и Град Пожаревац који је административно, привредно и културно средиште Браничевског округа могли да побољшамо.

          Настава пре короне

Будућност Пожаревца као универзитетског центра не зависи само од атрактивности студијских група и квалитета наставе већ и услова у којима студенти живе. Оно што је потребно је израда пројекта проширења школе са домом за студенте, јер сви градови који имају високе школе имају и домове, сматра директор, др Владан Ђулаковић и коментарише:

-У суштини требало би да искористимо потенцијал који имамо јер се Пожаревац налази у делу Србије које нема других високошколских установа од Смедерева, Баната и Беле Цркве па све до Бора и Зајечара. Имали смо деценијама пуно студената из тих крајева, али нажалост, због неорганизованог смештаја и саобраћаја , губимо их. Нема добрих аутобуских и железничких линија из Смедерева, Ковина…То је такође, један од проблема и на целом Браничеву. Ми као Школа требало би да учинимо да она буде атрактивна, да прилагодимо времену и захтевима наставне програме и планове и да једног дана Пожаревац буде високорангиран као универзитетски град. Ако то успемо и на тај начин задржимо младе људе, Пожаревац има шансу да постане перспективан град уместо града у коме живи све старија популација. 

Пашићева зграда и Студентски трг

ВТШСС је прошле године обележила 40 година рада. Овог 13. октобра Школа је напунила 41 годину и постали део Београдске техничке академије – Одсек примењених инжењерских наука Пожаревац. Зграда у којој се налази је једна од две које је  у Србији пројектовао Никола Пашић, потоњи председник Владе. Као швајцарски студент технике, пренео је у Пожаревац стил европске градње с почетка XX века. Пожаревац је, између осталог, препознатљив по овој згради која је у прошлости мењала намене и станаре и имала бурну историју, од Среског начелства до Фабрике шећера у оснивању. Зграда је културно и архитектонско историјско добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика из Смедерева: 

-Осим фасаде за коју смо тражили услове и дозволу од Завода, средили смо и кров, али остаје да се унутра боље уреди. За наш предлог да се цео простор око школе уреди, да се улице Вељка Дугошевића, Таковска, Немањина и Братства Јединства среде и ту направи кружни ток са централним простором који би се назвао Студентски трг „Никола Пашић“, се сада  заинересовао и Град Пожаревац и надамо се да ћемо у неком скоријем времену то и остварити, каже директор др Владан Ђулаковић.

ДОВОЉНО ПРОСТОРА ЗА НАСТАВУ ТОКОМ ЕПИДЕМИЈЕ

Др Владан Ђулаковић

На Одсеку примењених инжењерских наука је настава прво кренула за бруцоше на првој години. Због другачијих услова организовања наставе диктираних ванредним околностима, нешто је другачија него ранијих година:

-Изабрали смо модел наставе у групама и блок наставу и студенти ће имати времена и могућности док не иду на часове да се припреме за наставу у школи са професорима и асистентима. Вежбе се организују нормално, само што су групе мање, а асистенти и професори ће имати нешто више посла и обавеза. То је тако ове године а после ћемо видети, каже др Ђулаковић.

На захтев студената друге и треће године и због околности, организован је допунски рок за полагање испита који се завршио 16. октобра:

 -Деветнаестог септембра је настава почела и за другу и трећу годину студија, односно трећи и пети семестар. За њих је лакше организовати наставу јер су групе мање и долазиће сваке друге седмице. Мислимо да ћемо чак моћи у односу на простор да обезбедимо да наставу одржавамо нормално што је јако добро. У претходном семестру, када се појавила корона нисмо могли да држимо класичну наставу. То би студентима доста значило и успели би да у овом семестру надокнаде оно што је изгубљено. Невезано што је омогућена настава путем електронског учења, најбоље је када професор и студент имају директан контакт, сматра директор.

   Са Сајма вина и сирева

У оваквој ситуацији тешко је планирати било какву активност. Одсек за примењене инжењерске науке Пожаревац, поред образовања студената има и низ других научних обавеза, додаје директор др Владан Ђулаковић:

-Нама је основно да завршимо ову школску годину са успехом. Осим тога, предстоји нам организација неколико манифестација и саветовања. Да ли ћемо успети, не зависи толико од нас колико од здравствено – епидемиолошке ситуације. Нажалост, нисмо успели да обележимо 13. октобра Дан школе и на свечан начин студентима који су у међувремену завршили, уручимо дипломе тако да их сада делимо сукцесивно у мањим групама по смеровима, јер нема окупљања. Надамо се да ће стање да се стабилизује и да ћемо убудуће моћи да организујемо наше традиционалне манифестације попут Сајма етно пића и сирева, Саветовања о управљању ризицима, за који је одштампан зборник радова. Морали смо да одустанемо и од низа трибина које смо раније организовали за стручну јавност и заинтересоване грађане.

Студенти ВТШСС, сада Одсека за примењене инжењерске науке у Пожаревцу, ових дана организују и изборе за Студентски парламент и своје представнике у Парламенту Београдске техничке академије.

  Д. Д.