Овогодишњи победник 27. Царевчевих дана одржаних у Великом Градишту је Урош Грчак из Београда коме је припала Статуета Царевца, виолина из мајсторске радионице Јана Немчека, новчана награда, Монографија „Од злата гудало“ и награда Музичке продукције РТС-а. Друго место припало је Немањи Радовојевићу из Јабучја код Лајковца, а треће Ивану Бошковићу из Старчева код Петровца. Фестивал је одржан под покровитељством Општине Велико Градиште и Министарства културе и информисања Републике Србије. Организатор манифестације био је ЈУ Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште.

Овогодишње фестивалске свечаности почеле су у Царевцу, родном селу музичара. Након полагања венаца на спомен-плочу и споменик Властимиру Павловићу, присутнима се обратила в. д. директорке Културног центра Браниславка Величковић. Председник МЗ Царевац Ненад Аћимовић је отворио изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“, а у селу је уприличен и културно-уметнички програм  „Хајд поведи весело“ на коме су наступили млади фолкорни играчи  и певачка група АНИП „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште , КУД „Младост“ из Пољане, иструментални солиста на фрули Љубиша Зарић, вокални солиста Јована Ђикановић и млади иструментални солиста на хармоници Марко Митић. Новинаове године била је изложба народних рукотворина Удружења жена „Тополовчанке“ уз гостовање удружења жена из Рама, Ђуракова и Бискупља.

 Урош Грчак

Истог дана, у вечерњим сатима, свечаност је настављена у Великом Градишту. У сали Скупштине општине одржан је традиционални концерт „Мокрањац-Царевцу“ на коме су наступили ученици и професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац – Одељења из Великог Градишта и Кучева. У оквиру концерта свечано је промовисан концертни клавир наступом признатог уметника и пијанисте Небојше Максимовића. По завршетку концерта, глумица Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара Наташа  Петровић извела је монодраму „Чучук Стана“, по тексту и у режији Жељка Хубача. Музички програм је настављен у Цркви Св. Архангела Гаврила, у извођењу групе Руковет, и уз промоцију књиге „Огледи о српској музици“, Драгана Млађеновића Шекспира.

Други фестивалски дан отпочео је у градском парку, церемонијом полагања венца на споменик Царевцу и подизањем фестивалске заставе. На свечаности, присутнима се у име жирија песничког конкурса, обратио проф. Игор Мишуровић након чега је прочитана трећенаграђена песма, младе ауторке Ање–Марије Живановић. Церемонија је уобличена инспиративном беседом Весне Новковић, директорке Средње школе „Милоје Васић“ из Великог Градишта. Овом приликом, на оближњој згради на Житном тргу, откривен је мурал Властимира Павловића Царевца, аутора Николе Пршендића, академског сликара. На свечаности су говорили проф. Никола Рацков, аутор мурала и председник Скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац.

Програм је настављен у вечерњим часовима на летњој позорници на обали Дунава где је 27. по реду фестивал „Царевчеви дани“ свечано отворио председник Општине Драган Милић. У оквиру концерта „Цару у част“ наступили су Народни оркестар РТС-а, вокални солисти Ренато Хенц и Софија Перић, АНИП „Властимир Павловић Царевац“, лауреат виолинског такмичења Милан Минић и фрулашица Марија Радовановић.

У оквиру фестивала представљен је и 20. јубиларни, билтен „Царевчева лира“. Говорили су историчар проф. Ненад Михајловић и уредник Жарко Живановић, а у наставку је прочитана другонаграђена песма Јована Бундала. Програм је оплеменио и наступ Данке Стојиљковић у пратњи Илије Павловића на хармоници. У оквиру Округлог стола на тему „Лексикон народне музике у Србији“ говорили су проф. Никола Рацков и уметнички директор Фестивала Мирјана Дробац, а  о визији Фестивала председник Општине Драган Милић и  в.д. директорке Културног центра Браниславка Величковић.

Најважнији део фестивала отпочео је на летњој позорници беседом истакнуте глумице Горице Поповић, а настављен надметањем тринаесторо младих виолиниста у пратњи Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића. Осим главних, уручене су и специјалне награде: Урошу Грчаку (награда публике), Луки Ђорђевићу (најбоље изведена песма), Игору Пејовићу (најбоље изведено коло), Анастасији Николић (најбољи сценски наступ) и Јовану Николићу (најмађи учесник). Овогодишње Царевчеве дане свечано је затворио заменик председника Општине Слађан Марковић.

У оквиру фестивала, у Дому ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, одржана је Летња академија народне музике.

                                                                                                                                                                         В. Г.

Share.

Comments are closed.

Skip to content