2018-09-10T21:20:12+02:00 10. септембра, 2018. 21:20 |

НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ У БЕОГРАДУ: Пожаревљани међу 700 српских волонтера

Обележавајући 8. септембар, Светски дан прве помоћи под слоганом „Oткријте хероја у себи. Научите прву помоћ“ протекле суботе, у организацији Црвеног крста Србије, а под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, у Београду је одржано Државно такмичење у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења.

Овај догађај свечано је на Калемегдану отворио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Државно такмичење највећа је и најмасовнија манифестација, која сваке године окупља више од 700 волонтера. Колико се добро сналазе у акцедентним ситуацијама и да ли у датим тренуцима повређенима пружају адекватну помоћ овога пута показала je 51 екипа омладине и подмладака организација Црвеног крста из 27 средина из целе Србије, које су се пре извесног времена на државно такмичење пласирале након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима.

На такмичењењу су из Пожаревца учествовале две екипе волонтера Црвеног крста. У конкуренцији пружања прве помоћи Пожаревљани су били тринаести, а у реалистичком приказу повреда седми. Треба имати у виду да је прошле године пожаревачки ЦК на Државном такмичењу по први пут учестовао након више од једне деценије, а право учешћа стекли су након освојених победа на Међурегионалном такмичењу.

У ревијалном делу наступиле су екипе „петлића“, најмлађи волонтери Црвеног крста, који су такође показали своја знања у пружању прве помоћи.

Уз помоћ Црвеног крста сваке године више од 25 хиљада грађана научи основне вештине прве помоћи, а посебан акценат стављају на обуку деце и млади. Важно је истаћи да су младе екипе организација ЦК шест пута освајале титулу европског шампиона у пружању прве помоћи, због чега је прелазни пехар такмичења остао у трајном власништву Црвеног крста Србије.