2018-11-16T12:37:15+01:00 16. новембра, 2018. 12:35 |

НА ДУНАВУ: Стакленооки барон упецан два пута

Костолчанин Карло Тушек уловио четири килограма тешког смуђа који је живео са металном копчом на доњој усни

Према причи Карла Тушека (77), пензионера из Костолца, оваквог смуђа још није упецао, нити је чуо да је неко други имао такав улов. Иако је Карло у свом дугогодишњем искуству имао много крупнијих риба, ова је другачија од осталих.  

Карло, видно срећан и не скривајући задовољство, каже да на том месту често пеца и да је целе прошле недеље ту долазио од ране зоре да би хранио и пецао рибу.

  • – У среду сам дошао на моје омиљено место на којем пецам изјутра. Забацио сам штап са белим кедером на дубинца, док сам на другом штапу пецао на пловак белу рибу. Око осам сати, један штап ми се савио до воде. Зграбио сам га плашећи се да га риба не однесе у Дунав. Дохватио сам штап и замарао рибу неколико минута. Срећом, била је близу чамца и после пар минута повлачења била је уловљена. Мој пријатељ са којим често пецам, Срђан Белић својим мередовом ми је помогао да је из Дунава извучемо у чамац. Мојој срећи није било краја, прича Карло о тек уловљеном смуђу, дугачком 62 сантиметра и тешком равно 4 килограма.

Овај улов ће дуго памтити, не због величине смуђа, већ због тога што је за доњу усну ове рибе, која је ударила на кедера понуђеног дубинскoм методом, била закачена велика метална копча, са којом је овај предатор, очигледно након што је побегао некоме ко га је већ једном упецао, нормално живео и хранио се.

Смуђа је упецао трометарским штапом „Silstar“, тежине бацања 50-100 грама, на монофил дебљине 0,35 милиметара и једнокраком удицом дугог врата, величине 2/0. Овог смуђа извукао је са блинкеrом „DАМ Quick Finessa 280 Spinning“, произведеним 1979. године.

Карло је на крају поручио да је Дунав, и поред свих проблема који прате ову велику реку, богат рибом свих врста, те да је два дана раније упецао још једног смуђа тешког око два килограма.

Текст: Мирослав Бундало

Фото: Срђан Белић