2021-05-21T11:05:44+02:00 21. маја, 2021. 11:05 |

На фармама у Близнаку и Шапинама: Eдукација за саветодавце

У организацији Института за примену науке у пољопривреди одржана је едукација пољопривредних саветодаваца из области овчарства и козарства. Домаћин скупа био је директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Бојан Стевић, који је пожелео добродошлицу и успешан рад саветодавцима из 23 пољопривредне службе које послују на територији Србије. Он је указао на чињеницу да постојећи сточни фонд представља значајан развојни ресурс уз услов да се систематски и веома интензивно унапређују генетске особине стоке, као и технологија и организација производње.

На тему саветодавних послова у пољопривреди излагали су др Наташа Толимир и  проф. др Иван Пихлер, а саветодавци су обишли фарму коза „Бела Река“ у близини насеља Близнак (општина Жагубица) и фарму оваца у Шапинама (општина Мало Црниће), власника Ивана Миљковића, дугогодишњег освајача шампионских титула квалитета на Новосадском сајму.

Од саветодавца Ненада Вујчића из ПССС Пожаревац сазнајемо да су услови држања, нега, исхрана, као и добра селекција у овчарству и козарству најбитнији и да када се сви нормативи испуне резулати не изостају, у шта су присутни могли да се увере обиласком ове две елитне фарме. Он је додао да производи као што су овчје и козје млеко, месо и вуна представљају изузетан потенцијал који неразвијена подручја треба да искористе. Учесници скупа су се сложили да у наредном периоду треба радити и на превазилажењу преосталих потешкоћа са којима се пољопривреди произвођачи у овим областима суочавају.

                                                                                                                                                  Д.Динић