2017-07-31T09:03:08+02:00 31. јула, 2017. 09:03 |

НА ФЕСТЕФ-у У КУЧЕВУ: Гран при „Златни пастир“ Жарку Јоксимовићу

IMG_1781Након три дана на којима су приказана 43 филмска остварења из домаће и светске продукције и низа пратећих програма, завршном церемонијом стављена је тачка на 26. ФЕСТЕФ у Кучеву. Општи је закључак да је овогодишњи фестивал у свему испоштовао традицију претходних, када је реч о гостољубивости домаћина, високом квалитету приказаних филмова. Селектор Фестивала Владимир Перовић није без разлога рекао отварајући Фестива: „Радост је бити у Кучеву. Кучево је свијет“. И то је оно чему ће организатори стремити и у будућности – да свима понуде радост коју Кучево, као центар телевизијског етнолошког филма, пружа.

Пре уручења награда најбољима „Златни пастир“ је постхумно додељен Војиславу Воји Марјановићу за непроцењиви допринос настанку и развоју Фестивала.

Завршну церемонију је отворила Јасмина Благојевић, директорка Центра за културу а одлуку о награђенима образлжио је председник жирија др Слободан Наумовић. У име локалне самоуправе награде је уручила заменица председника Општине Славица Булутић.

Жири у саставу др Слободан Наумовић, етнолог, председник и чланови Тања Шуковић, телевизијски аутор и Слободан Симојлов редитељ, одлучили су да Гран при „Златни пастир“ за најбољи домаћи филм припадне филму „Славље у Горњем Љубињу“ редитеља Жарка Јоксимовића, а „Златни пастир“ и Повеља Cedris Dillier за најбољи страни филм, филму „УЗУ“ аутора Гаспара Куенца из Јапана. „Сребрни пастир“ за етнолошки запис припао је филму „Наши људи“, ауторке Светлане Миљанић у производњи Радио телевизије Војводина, док је „Сребрни“ пастир у страној конкуренцији припао Јасмајн Шрофер за режију филма „Тарикат“. Додељено је и пет „Сребрних пастира“ за најбољи режију, сценарио, камеру, монтажу и аматерски филм и исто толико специјалних признања.