2021-03-24T10:48:59+01:00 24. марта, 2021. 10:48 |

На Филозофској олимпијади: Сребро Марији Павловић

Ученица Пожаревачке гимназије Марија Павловић освојила је сребрну медаљу на овогодишњој Филозофској олимпијади. Бронзану медаљу  освојио је ученик митровачке гимназије Марко Достанић, док је златна медаља припала Андреју Јовичевићу из Прве београдске гимназије.

Десета Српска олимпијада филозофије ове године организована је онлајн. У финалном такмичењу учествовало је 19 ученика из гимназија и средњих стручних школа Србије, а проглашење победника одржано је 22. марта.

Марија и Андреј представљаће Србију на Међународној филозофској олимпијади која ће се у Словенији одржати од 27. до 30. маја.

Почасне медаље припале су ученици Лари Лучин из IX гимназије „М. П. Алас“ и Вуку Арнаутовићу, ученику шабачке гимназије.

Иначе, Филозофска олимпијада је такмичење које осим популаризације филозофије, за циљ има и развијање филозофске радозналости ученика и критичког и креативног мишљења, затим промишљање о филозофским проблемима у науци, друштву и уметности савременог света, као и интелектуалну размену међу младим људима различитих земаља.

Како би ученици из Србије учествовали на овом престижном такмичењу, Пожаревачка гимназија и Српско филозофско друштво, под покровитељством Миистарства просвете, науке и технолошког развоја, већ 10 година организују националне квалификације по пропозицијама и циљевима које одговарају онима на Међународној филозофској олимпијади.