На житородним пољима у Општини Голубац, ратари су окончали жетву пшенице на засејаних 2.000 хектара. Климатски услови током пролећа и лета били су релативно повољни, тако да пшеница није претрпела велике губитке, за разлику од неких других култура, попут кукуруза.

Ипак, појава високих температура у фази сазревања, утицала је на одређене параметре квалитета. Приноси су различити, а према подацима са терена, кретали су се од пет до осам тона по хектару сувог зрна. Високи приноси, до 8 тона по хектару, остварени су на парцелама на којим је примењена пуна агротехника, од балансираног уношења хранива, до правовремене заштите усева од корова, штеточина и болести. Поред тога, на принос пшенице утицале су и падавине током маја и јуна, које су надокнадиле зимски дефицит влаге у земљишту. Комерцијални квалитет пшенице креће се од 73 до 78 килограма. Проценат влаге у зрну, обзиром на високе дневне температуре, као и падавине,
креће се у границама стандарда – од 12 до 13 одсто.

У Општини Голубац жетва је обављена без већих проблема, за само десетак радних дана. Род је добар, међутим примећено да је квалитет зрна, посебно садржај протеина, нешто испод очекиваног – у многим случајевима испод 11 одсто.

Откупне цене су ниске, крећу се у распону од 20 до 23,5 динара по килограму, што је испод производне цене која се процењује на око 26 динара по килограму. Произвођачи пшенице у Општини Голубац незадовољни су садашањом откупном ценом од 23 динара са ПДВ-ом по килограму и како кажу, не могу да покрију ни основне трошкове сетве. Обзиром на ситуацију, многи од њих напуниће своја складишта и чекати повољнију понуду.

– Очекивали смо већу цену. Није логично да наше жито кошта 23 динара, а векна хлеба 60 и 80 динара, истичу голубачки ратари и додају да на овај начин, најмање зарађује произвођач.

Љ. Настасијевић

Leave A Reply