На највећем европском rally raid Hellas Rally -јu кoји је одржан у Грчкој нашу земљу су представљали Милош Дишковић из СМУ ’’Ватрени’’ и Стефан Димић уз подршку Yамахе Барел Србија и ЕKО Србија, обзиром да су обојица  учествовала на истим моторима Yамаха Тенере 700.

Преко 260 учесника ове престижне европске трке су имали прилику да се такмиче седам дана у 1.850 километара планинских и макадамских путева у Грчкој. Ове године бивоац (камп свих учесника) је био смештен у приморском граду Итеа док је маrathon stage између 4-тог и 5-ог дана био смештен у планинском граду Kарпениси на преко хиљаду метара надморске висине.

Првог дана ове трке отворена је деоница од око 100 километара специјалног испита са захтевном навигацијом у последњој половини. То је било само загревање за све такмичаре да се припреме за дуже деонице које су одмах уследиле од другог и трећег дана од по 280 километара, где су такмичари морали да се припреме за најтежи део који је тек следио – marathon stage. Marathon stage су везни дани (четврти и пети дан) када сви такмичари морају да се служе само алатом који су успели да спакују или понесу са собом без помоћи сервисних тимова. Тог четвртог дана их је чекало преко 300 километара, а у другом делу дана је кренуо јак пљусак због којег је организатор морао у једном тренутку да прекине трку и да се помогне учесницима који су остали заглављени у беспућу планинских блатњавих путева који су се претворили у буквално планиске водопаде. Због наведених временских непогода пети дан је мало коригован и смањен за неких педесетак километара како би се учесници нешто раније вратили у бивоац и припремили за најтежи и најдужи шести дан. Stage 6 је деоница од готово 400 километара углавном каменитих и изразито прашњавих путева и тог дана су учесници провели преко 10 сати на моторима односно својим возилима док нису досегли циљ. Последњег дана ове трке био је планиран краћи део специјалног испита од нешто преко 100 километара и углавном је протекао уз сигуран темпо свих учесника како би успешно завршили ову изразито захтевну трку.

Такмичар који је најбрже успео да одвезе целу трку је Тони Мулец из Словеније на мотору Husquarna FE450 са укупним временом од 23 сата и 24 минута. Тони је до сада више пута учествовао на најзахтевнијој трци на свету, Дакар где је остварио запажене резултате. Што се наших такмичара тиче, Стефан Димић је доживео пад на крају другог дана и био је приморан да напусти даље учешће на Хеллас-у, док је Милош Дишковић из СМУ “Ватрени” успео да заврши трку.

                                                     Текст: Милица Боркановић                                                    

Фото: actiongraphers

Share.
Leave A Reply

Skip to content