2019-11-13T09:08:05+01:00 13. новембра, 2019. 09:06 |

НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ХОРСКОМ ФЕСТИВАЛУ У ПРАГУ: Хору Пожаревачке гимназије бронзано одличје

„Praga Cantat“ је интернационални хорски фестивал који се одржава већ 33 године и окупља врхунске хорове и многобројне извођаче из разних земаља.

Ове године фестивал је угостио 22 хора из 15 земаља (Белгија, Хрватска, Чешка, Финска, Немачка, Мађарска, Индонезија, Италија, Летонија, Литванија, Словачка, Словенија, Швајцарска, Украјина и Србија). Нашу земљу представљао је хор Ансамбла Пожаревачке гимназије. Умеће и квалитет извођења пратио је жири сачињен од еминентних интернационалних диригената, угледних музичких педагога односно професора из Италије, Словачке и Чешке.

Хорови су се такмичили у шест категорија са обавезном композицијом и тако себи обезбедили учешће за Grand Prix. У категорији женских хорова, иако најмлађе, ученице Пожаревачке гимназије су се сјајно представиле. У веома јакој конкуренцији, уз хор Gratia Католичког универзитета из Индонезије, који је освојио  специјалну награду,  хор Noktirne из Летоније, који је освојио сребрну и хор  Ihos из Берлина, који је добитник златне медаље, ученице Пожаревачке гимназије освојиле су бронзану медаљу и тако у најбољем светлу представиле своју школу, град и државу.

П.Г.