2019-09-09T14:32:50+02:00 9. септембра, 2019. 14:32 |

НА ОВОГОДИШЊЕМ СИЛАФЕСТУ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ: Гранд При британском филму

У петак, 6. септембра, у градском парку у Великом Градишту, одржана је  церемонија свечаног затварања Mеђународног  фестивала кратког туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ 2019. По мишљењу жирија главна награда – Гранд При фестивала, припала је британском режисеру и блогеру Јulianu  Мcdonnellu за његово остварење „What to do in Belgrade?“

Многобројни посетиоци, љубитељи филмске уметности, током трајања СИЛАФЕСТА  били су у могућности да уживају у најбољим филмским остварењима и премијерама кратких документарних филмова из света туризма и екологије. Жири састављен од еминентних стручњака имао је тежак задатак да ода признање најуспешнијим филмских остварењима из целог света.

На церемонији затварања говорили су: Љиљана Черовић, представница Туристичке организације Србије, извршни продуцент фестивала, Бошко Савковић и председник Општине Велико Градиште Драган Милић. Међу многобројним званичницима присуствали су представници Амбасаде Ирана, туристичких организација Португала и Словеније, професор др Тerence Clifford – Amos, професори са Високе туристичке школе као и многобројни представници медија … У присуству филмских стручњака уручене су награде најуспешнијима, а извршни директор фестивала Бошко Савковић подсетио је да се фестивал овим не завршава. Припреме за СИЛАФЕСТ 2020. су већ у току.

На овогодишњем СИЛАФЕСТУ филм иранског аутора Pајаm Šаdniје, „Еxisт” проглашен је за најбољи еколошки филм, а говори о мајци, која на нафтним пољима југоистока Ирана покушава да прикупи новац како би купила кисеоник и спасла живот свог сина.

Угоститељи са Сребрног језера, који су годинама уназад домаћини филмским ствараоцима, фестивалу су даривали 500 евра за најбољи српски филм. По њиховом мишљењу, ове године,  два остварења заслужила су ову престижну награду, па су новац поделили филмови „Од Хадриана до понизне Софије”, који је освојио и награду „Плави Дунав” за најбољи анимирани филм фестивала, (режију потписује Алекса Гајић за  Народни музеј из Великог Градишта), и филм „Сајам Дунава” који промовише Туристичка организација из Голупца.